Струка устала против надрилекара Митровића

0

Регионална лекарска комора Београд у уторак је упутила допис Лекарској комори Србије у коме је обавештава да медији на националним фреквенцијама промовишу надрилекарство, као и да власник медија са националном фреквенцијом директно вређа струку на друштвеним мрежама. Иако се у допису не наводи име, јасно је да је реч о власнику телевизије “Пинк”, Жељка Митровића и његовом “озонирању крви”.

У допису који је адресиран на Лекарску комору Србије и њеног директора др Милана Динића, упозорава се на два проблема – промовисање надрилекарства и вређање лекарске струке.

“Претходних дана у јеку борбе против ЦОВИД19 инфекције и у време када наше колеге умиру у болницама као на бојном пољу борећи се за сваки живот пацијента, медији са националном фреквенцијом промовишу надрилекарство”, наводи се у првој тачки саопштења РЛK Београд.

Осим промовисања надрилекарства, у допису се указује и на увреде упућене лекарима.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Власник медија са националном фреквенцијом директно вређа струку на друштвеним мрежама. Цитирам: “Пун ми је курац свих ових нафураних здравствених генија који заврше силне факултете, потроше милијарде на научне радове и докторате и добисмо шта? Лек који се зове “не излази из куће”. Серем вам се на светски ниво научних достигнућа у области вирусологије!…”

Идентично саопштење нисмо успели да пронађемо на друштвеним мрежама, али смо статус са сличном конотацијом нашли на фејсбук и инстаграм профилу Жељка Митровића.

“Много ме нервира што све те силне милијарде уложне у светско здравство, резултираше једним генијалним леком који се зове “не излазите из куће” то је исти онај век познат још од средњег века! Ја имам свој пут и надам се да се нико због тога неће љутити! Још једном превентивно себи озонирам крв!”, пише у Митровићевом статусу на Фејсбуку и Инстаграму.

Прочитајте још:  Да се струка пита: Влада ће правдати наставак пројекта Рио Тинто огромном глобом

У допису се даље наводи молба да Лекарска комора предузме неопходне активности “како би се струка заштитила и углед професије остао неукаљан”.

“То дугујемо свим нашим колегама који су изгинули у овој борби и младим колегама који желе да верују да је струка та која вуче ову земљу напред”, наводи се у саопштењу.

Лекарска комора Срибије је на овај дописе одговорила јавним саопштењем у ком се “осуђује свако иступање у јавности које може да доведе грађане у заблуду и угрози њихово здравље”.




“Свако изношење непроверених, неистинитих и научно неутемељених информација у јавности може нанети озбиљну штету здрављу становништва или довести у ситуацију да се сумња у научно признате методе”, наводи се у саопштењу Лекарске коморе Србије и додаје:

“Апелујемо на грађане да и даље прате само званичне препоруке кризног штаба и наших еминентних стручњака јер једино на тај начин ће исправно заштитити себе и друге. О медицинским аспектима развоја, тока и лечења болести изазване вирусом Kорона 2, позвана је да разматра искључиво стручна и научна јавност.”

Лекари и чланови председништва и скупштине Регионалне лекарске коморе Србије које смо контактирали одбили су да коментаришу допис, наводећи да је реч о приватној преписци о којој би Лекарска комора требало да заузме званичан став.

Председник Лекарске коморе Србије Милан Динић, на молбу да прокоментарише поменути допис, упутио нас је на званично саопштење ЛKС, а на наше питање да ли је јавно саопштење једини начин на који ЛKС може да реагује у овом и сличним случајевима, није одговорио.

На Митровићеве наводе на друштвеним мрежама, који су додатно промовисани на телевизији “Пинк”, реаговало је и Независно удружење новинара Србије, најавивши пријаву РЕМ-у против Телевизије Пинк, због промоције надрилекарства и грубог непоштовања одредби Закона о електронским медијима, као и Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга.

Прочитајте још:  "Kо је Митровићу дозволио да хеликоптером слети у касарну?!"




“Ова телевизија са националном фреквенцијом емитовала је прилоге у којима власник Жељко Митровић промовише надрилекарство, односно алтернативне врсте лекова и терапија које нису званично прихваћене у Републици Србији, нити регистроване у Агенцији за лекове и медицинска средства РС”, наведено је у саопштењу НУНС.

Др Слободан Савић, професор судске медицине на Медицинском и Правном факултету Универзитета у Београду, тим поводом је рекао за Нова.рс, да то што је Митровоић приказао представља крајње неморалан чин и потенцијално кривично дело.

Са друге стране, на конференцији за медије која је одржана у уторак, када из ЛKС стигло поменуто саопштење, министар здравља Златибор Лончар је у вези власника “Пинка” изнео само речи хвале.

“Ја поштујем ове друге људе који се нису сакрили и који су активнији него што су били. Један од њих је Жељко Митровић, можда некоме не одговара то што дели те визире”, рекао је том приликом Лончар.



Nova.rs

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *