УН: Тачи и Весељи подривају рад Специјалног суда за злочине ОВК

0

Тачи (Фото: president-ksgov.net)

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес оптужио је Хашима Тачија и Кадрија Весељија да опструишу рад Специјалног суда за злочине ОВК. Проблеми које стварају истовремена политичка криза и пандемија коронавируса чине безбедносну ситуацију на Косову крхком. Извештај пред Саветом безбедности 21. октобра.

Пандемија коронавируса, политичка криза и најава оптужница за ратне злочине против Хашима Тачија и шефа Демократске партије Косова Кадрија Весељија додатно су узбуркале ионако крхку политичку и безбедносну ситуацију на Косову, оценио је генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Из Гутересовог извештаја

Шеф Уједињених нација упозорио је, у шестомесечном извештају о стању на Косову, да је безбедносна и политичка ситуација додатно узбуркана пандемијом коронавируса, политичком кризом насталом после пада владе Аљбина Куртија и најавом оптужница за ратне злочине против бивших лидера Ослободилачке војске Косова, Хашима Тачија и Кадрија Весељија.

“Најаве Специјалног тужилаштва за ратне злочине да су против косовског председника Хашима Тачија и лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија у Хагу поднете оптужнице за ратне злочине и злочине против човечности додатно су закомпликовале политичку сцену у Приштини”, наводи се у Гутересовом извештају, који обухвата период од марта до септембра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Специјализовано тужилаштво у Хагу поднело је крајем јуна предлог оптужнице против Тачија и Весељија, који се терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиства, отмице, прогоне и мучења. Оптужницу треба да потврди Специјални суд за злочине ОВК.

 

Тачи и Весељи подривају рад Специјалног суда

Генерални секретар УН је, такође, навео и да је ситуација на Косову додатно закомпликована проблемима које је, нарочито у последње време, проузроковала пандемила коронавируса праћена политичком кризом коју је изазвао пад владе Аљбина Куртија.

Прочитајте још:  Навршава се 17 година од убиства деце у Гораждевцу

Нови извештај шефа УН наћи ће се пред амбасадорима Савета безбедности 21. октобра.

Гутерес је упозорио и на покушаје Хашима Тачија и Кадрија Весељија да опструишу рад Специјалног суда за злочине ОВК, који су тужилаштво оптужили да је “политички мотивисано”, а оптужбе “лажне”.

У извештају се, такође, наводи и да је из косовског буџета издвојено 20 милиона евра за помоћ особама оптуженим пред новим судом, те да је почела расправа о закону о заштити вредности ОВК, који су међународни званичници оштро критиковали.




Гутерес је навео и да је Тачи поднео предлог уставног амандмана, којим би се окончао мандат Специјалног суда за злочине које су починили припадници Ослободилачке војске Косова.

Уједињене нације су, такође, навеле да се у протеклих шест месеци на Косово вратило 189 особа, од чега су већина Срби, као и да се од 1999. године вратило нешто више од 28.000 особа.

Генерални секретар УН поздравио је наставак дијалога између Београда и Приштине, наводећи да је приметна нова енергија усмерена ка нормализацији односа.

“Надам се да ће тако остати до проналажења свеобухватног решења”, навео је Гутерес и позвао лидере у Београду и Приштини да “покажу флексибилност и креативност како би се превазишле разлике”.



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *