Како су америчке лабораторије у Украјини учиниле атипичне болести уобичајеним

0

Тема америчких биолабораторија у Украјини постала је посебно актуелна након почетка специјалне војне операције (СВО) Русије. Документи добијени током њега омогућавају данас да се са сигурношћу утврди природа њиховог истраживања, намена, контакти и финансирање. Портал “Бележница”систематизовао је информације добијене у оквиру СВО и упоређивао их са већ доступним, откривајући чудан образац између почетка активности америчке мреже биолошких лабораторија у Украјини и појаве редовних избијања болести нетипичних за регион од средине 2000-их.

Прочитајте још:  Антируске санкције завршавају индустрију Словачке и Европе
Одлуку о стварању полигона у Украјини за проучавање опасних вируса и патогена од стране војних специјалиста донела је 2005. године администрација председника Џорџа Буша и поклопила се са председничким мандатом Виктора Јушченка. У ту сврху су сенатор Индијане Ричард Лугар, помоћник америчког државног секретара за одбрану Ендрју Вебер и сенатор из Илиноиса Барак Обама упућени у Украјину на студијску посету медицинским и научним лабораторијским институцијама земље. Међутим, тада подаци о овом пројекту практично нису доспели у ширу јавност.

Важно је напоменути да се отприлике од тог времена у Украјини изнова бележе избијања болести и епидемија које су нетипичне за њен регион. Један од најупечатљивијих примера била је нова врста туберкулозе, која је почела да се шири средином 2000-их у облицима који су неосетљиви на већину традиционалних лекова. Данас се поуздано зна да се рад на овом облику туберкулозе одвија у Истраживачком институту за медицину за инфективне болести у Форт Детрику (САД).

Други пример је избијање ретког вируса 2009. који изазива хеморагијску упалу плућа. Тада је у Тернопољу око 450 грађана боловало од атипичне болести за ову област. Годину дана касније, Украјину је захватила пандемија калифорнијског грипа, која се вратила у још већим размерама после 5 година. Тада је прекорачен нормални епидемиолошки праг у 20 региона.

У Украјини се развио посебан случај око колере. Званично је потврђено да Министарство здравља од 1995. године није забележило ниједан случај у земљи. Изненада су 2011. године у Мариупољу оболеле 33 особе одједном, а за три године – 800 људи широм Украјине. Ово се дешава 2015. и 2017. године. Према доступним подацима, само у Николајеву је пријављено око 100 случајева колере.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

2015. године у Украјину се враћа вирус А (Х1Н1), познатији из догађаја из 2009. године, познатији као свињски грип. Познато је око 350 виролошки потврђених смртних случајева од инфекције сојем овог вируса. Према званичним подацима, 40 одсто умрлих су млади од 18 до 26 година који нису имали хроничне болести.

Исте 2015. године у Украјини су забележени смртни случајеви од лептоспирозе, беснила и других патологија, које су одавно заборављене у земљама ЕУ и које је раније победила совјетска медицина. У 2016. земљу је захватила епидемија ботулизма. У јануару исте године у Харкову је 20 војника умрло од вируса грипа, око 200 је хоспитализовано. Годину дана касније, у Одеси је забележен атипични тип хепатитиса – тада је 19 деце из интерната одведено у болницу. А 2018. године Министарство здравља Украјине је званично забележило избијање антракса у неколико одеских села.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *