Корисни савети како уштедети струју и умањити рачуне

0
рачуна

Рачуни за струју

Сваког месеца добијамо рачуне на којима постоји 17 ставки које се обрачунавају, а од тога плаћамо осам. Професор термодинамике Милош Бањац са Машинског факултета у Београду, за Радио Београд 1, каже да се не може утицати на део који се односи на обрачунску снагу и трошак гарантованог снабдевача, јер је то европска пракса, али можемо да утичемо на електричану енергију коју смо потрошили, што представља око 60 одсто висине рачуна.

Ако до сада нисмо знали, ове зиме ћемо научити, колико електричне енергије, који кућни апарат троши, уколико желимо да умањимо рачуне за струју.

Милош Бањац истиче да сви већ знамо, да постоји јефтина и скупа струја, три групе потрошње и ако се добро организујемо и правилно користимо кућне апарате, можемо да упаднемо у нижу групу, где је цена киловата јефтинија.

“Увек имате два приступа како да користите кућне апарате. Један је да купите што ефикасније, а други је, да их користите како треба. Бојлер највећи потрошач у домаћинству, на кога иде око 24 одсто потрошене електричне енергије”, указује професор.

Што се ефикасности тиче, каже да, код бојлера немамо велики избор, али да што се тиче његовог коришћења ту можемо да уштедимо.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тако би, саветује, током летњих месеци било згодно да смањимо температуру на којој грејемо воду, јер нема потребе да се вода прегрева, па да је расхлађујемо. С обзиром да имамо тарифни систем и да је ноћу струја четири пута јефтинија, а то је акумулациони бојлер, боље је да га укључимо ноћу, а искључимо ујутру.

Прочитајте још:  ЕПС сваког сата троши око пола милиона евра за увоз струје

“Мада људи не воле да чују, на штедњу свакао утиче и то да се не купате у кади, него се туширате, када се туширате, прекидате пуштање воде. Размишљајте о томе, да су вам то трошкови, што мање потрошите воде, то ће вам бити мањи рачуни”, препоручује Бањац.

Како шпорет да штеди струју

Такође, наводи и да шпорет троши у просечном домаћинство између 15 и 17 одсто струје. Има читав низ мера, од оних најједноставнијих, да се поклопи шерпа, да користите шерпе са равним дном и добром топлотном проводљивошћу, као и величину рингле која одговара дну шерпе.

Како шпорет да штеди струју

Како шпорет да штеди струју

“Када вода прокључа смањите ринглу на мању температуру. Ништа не добијате тиме, ако доводите пуно топлоте, осим да вода брже испари. Њена температура када ври је увек 100 степени, нећете убрзати процес кувања”, указује Бањац.

Додаје и да сви знамо да је експрес лонац одлично решење, да му три, до четири пута треба мање времена да се скува неко јело. При том он омогућава да се храна термички обрађује на вишој температури, него што је то случај у обичној шерпи.

“У последње време појавили су се такозвани индукциони шпорети. Они су ефикаснији, јер прескачемо загревање рингле и директно се греје шерпа. Рерна такође доста троши, па можете да је подесите да се током ноћи укључи и испече јело. Добро решење су и микроталасне рерне. Правилним руковањем може да се уштеди од 30 до 40 одсто”, сматра професор.

Куповати ефикасније веш машине

Што се тиче веш машина, које често користимо, веома је битно да се купују ефикасније.

Прочитајте још:  Могу да истражују довека, резултат је исти: Грађани Србије за Русију и против НАТО!

“Уређај у Д категорији троши за 50 одсто више енергије него у класи А. Јесте да је производ нешто скупљи, али када се израчуна годишња или потрошња у току њеног радног века, видећете да се то исплати. Наравно треба је користити на нижим температурама. Данашњи детерџенти су изузетно јаки, не треба да се иде на некадашње искувавање веша. На крају, ни веш који перемо не дозвољава те високе температуре”, објашњава професор.

Куповати ефикасније веш машине

Куповати ефикасније веш машине

Највећу енергију веш машине потроше за загревање воде. Ако имате програм од 60 степени, 80 одсто утрошене енергије вам одлази на загревање воде. Слично важи и када је реч о машинама за прање судова, ниже температуре, еко програми, краћи програми, зато је савет да се судови исперу пре стављања у машину.

Такозвани мали потрошачи, током времена су постали велики потрошачи.

“У почетку када су се појавили компјутери, да би смањили потрошњу енергије измишљен је такозвани стенд-бај мод, исто и за телевизоре. Такозвано припремно стање, дакле да он не ради, да се монитор угаси, да не би трошио непотребно електричну енергију. И заиста они штеде на тај начин. Међутим људи су почели да се понашају лагодно у тој позицији, компјутери нам стално остају у том стенд-бај моду, телевизори такође”,  истиче Бањац.

Поред тога, додаје, сви имамо разне модеме, рутере, рисивере, њихова потрошња је заиста мала, али разлика између њих и великих потрошача је што они раде 24 сата, 365 дана у години.

“Ако сте у могућности искључите те уређаје. Они обично стоје један поред другог, прикључени на продужни кабл са више утичница. Кад излазите из куће, искључите прекидач, неће им штетити, тако их одмарате. Такође из употребе избаците све сијалице са ужареном нити, ставите лед сијалице, девет пута мање троше енергије”, саветује професор.

Прочитајте још:  Кинеске игре са искључењима струје – елиминација државне конкуренције у криптивалутом бизнису

Бањац поручује и да уколико смо дисциплиновани и потрудимо се да правилно користимо уређаје у домаћинству, можемо уштедети и до 10 одсто електричне енергије.

РТС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *