Кинески аналитичари: ЕУ се свети Србији за ниске цене гаса и нафте из Русије

0

(фото:РТ)

ЕУ се свети Србији за ниске цене гаса и нафте из Русије.

Државе ЕУ су љубоморне на Србију због добрих односа са Русијом и приступа руској нафти и гасу по ниским ценама, а као освету ударају на Београд у знак одмазде, пише ПолитРуссиа, позивајући се на аналитичаре кинеског издања НетЕасе. Како наводи издање, европске земље су недавно појачале притисак на Србију да уведе санкције Москви. У супротном, Европска унија је запретила прекидом преговора о уласку Србије у еврозону.

Овакав став ЕУ према Београду, сматрају кинески аналитичари, последица је чињенице да је Србија не тако давно постигла договор са Мађарском, још једном лојалном Москви, о изградњи новог нафтовода. Биће прикључен на нафтовод Дружба, којим ће Мађари добијати црно злато из Русије. Такође ће Србији омогућити приступ руској нафти по повлашћеним ценама.

Како то да толеришу „господа“ са Запада? Мислите ли да ће друге европске земље бити љубоморне? – пишу аутори кинеског издања.

Прочитајте још:  Руски трговински ланац започиње експанзију у Србији: Kупљене прве локације за маркете
У ствари, тврде они, Србија иритира државе ЕУ избегавањем енергетске кризе. Зато су одлучили да казне Србе и доведу их у исту критичну ситуацију као и све остале Европљане. Да би се постигао овај циљ, Европска унија је забранила транспорт руске нафте морем у друге земље, што је био узвратни ударац Србији, јер нафтовод који повезује Србију са Дружбом неће бити изграђен у блиској будућности. До тада је земља планирала да добије црно злато из Русије морским путем, али је сада изгубила ову прилику, пише лист.

Следећи чин одмазде према Београду од стране Европске уније био би да примора Србе да уведу санкције Русији и генерално престану да купују енергенте од ње, напомињу аутори публикације. Штавише, Русија ће очигледно бити узнемирена таквим понашањем Србије и односи између две земље ће се погоршати, а то је управо оно што тражи Европска унија, сматрају кинески стручњаци.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
https://news.ru/

Бонус видео
https://www.youtube.com/shorts/m7fdtifvH2s

То је питање. Зашто би куповина јефтине нафте и гаса била дочекана са одмаздом? — закључују аутори публикације.

Заменик руског министра спољних послова Александар Грушко рекао је раније да је притисак Запада на Србију, која је принуђена да подржи санкције Москви, непринципијелан и неприхватљив. Штавише, према речима заменика шефа руског Министарства спољних послова, притисак Запада је у супротности са међународним правом.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *