Лукашенко: Трагедија Хатиња је заувек уклесана у камену и у срцу белоруског народа

1
лукашенко

Лукашенко (Фото: president.gov.by)

Лукашенко: Трагедија Хатиња је заувек уклесана у камену и у срцу белоруског народа.

Прочитајте још:  Лукашенко: САД гурају Европу у војну конфронтацију са Русијом у Украјини
Трагедија Хатиња је заувек уклесана у камену иу срцу белоруског народа. Ово је изјавио председник Белорусије Александар Лукашенко 22. марта на комеморативној манифестацији посвећеној 80. годишњици хатињске трагедије , сазнаје БелТА.

„Драги сународници, драги пријатељи, гости Белорусије! Сећање и дужност довели су нас данас у Хатин. У село које више не постоји и које никада неће бити на географској мапи Белорусије. Пре тачно 80 година време је овде стало: историја породице мирно живећих на својој земљи заустављених белоруских породица, прекинуто је 149 живота стараца, жена и деце, укључујући и оне који нису стигли да се роде. Ова трагедија, као и хиљаде таквих монструозних злочина почињених током Велики отаџбински рат је заувек уклесан у камену иу срцу белоруског народа. У срцу народа – победник, снажан и великодушан, који уме да опрости“, нагласио је Александар Лукашенко.

“До сада смо се трудили да децу и унуке џелата који су дошли у нашу земљу не оптерећујемо осећајем кривице како бисмо коначно решили питање са нама, са Словенима. Источни Словени. Нисмо раније истицали. да је већина земаља западне Европе стала под заставу нацистичке Немачке и да је светски капитал платио овај поход.Данас нам уводе санкције,отварају економски и информациони рат.Али нисмо заборавили,а подсетићемо наследнике казнитеља како се у далекој 41. белоруска земља претворила у један велики логор смрти, како су људи спаљивани, смрскани тенковима, дављени, стрељани директном ватром из тешких топова… Како су децу живу закопавали, спасавајући метке, и прскали отровне материје по нашим градовима и селима“, подсетио је шеф државе на те страшне догађаје.

Прочитајте још:  Белорусија се озбиљно спрема за могућу агресију НАТО-а
Председник је напоменуо да су 22. марта у Белорусији  становници скоро 11.000 села, насеља и салаша, делимично или потпуно изгорели. “Оплакујемо све невине жртве нацизма, све хероје који се нису вратили из тог рата. Ово је 50 милиона становника планете. Већина њих су наши совјетски људи. Вјечна им памјат”, рекао је белоруски лидер.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Током свечаности, минутом ћутања одата је пошта погинулим у Великом отаџбинском рату.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Лукашенко: Трагедија Хатиња је заувек уклесана у камену и у срцу белоруског народа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *