књиге

Још један од текстова које сам извадио из моје старе прашњаве САТА кутије. Из 2012. је године, али сматрам да по каквоћи заслужује своје место на овим страницама.
Деца која воле да читају развијају свој вокабулар, креативност и машту. Такође су успешнија у школи и у књигама могу да пронађу доживотни извор задовољства. Родитељи, баке и деке и други рођаци или старији пријатељи могу помоћи деци да заволе књигу и читање и омогуће да се та љубав пренесе и на њихову децу и унуке једног дана.

Већина метода које ћемо навести не изискује додатно време, већ да другачије искористите време које већ проводите са децом. Ако се одлучите да пробате неке од ових идеја, почните само са једном или две а затим видите како ваша деца реагују на њих. Kада читате заједно са својом децом најважније од свега је да се добро забавите. Већина књига за децу су веома добро написане и претстављају задовољство, како деци тако и одраслима.

1. Читајте вашем детету. Сваки дан или ако не виђате дете сваки дан, током сваке посете и читајте гласно. Читање пред спавање претставља традиционалан начин да се заврши дан. Десет минута читања на крају сваког дана доноси осећај смирености и побољшава концентрацију. Такође на тај начин успостављате позитиван и близак однос између вас и детета. Један он најлепших поклона које можете дати свом детету је 10-15 минута читања пре него што се “светло угаси”.

Али време пред спавање није једино време за заједничко читање. Можете читати у било којој ситуацији када заједно чекате нешто. Док чекате аутобос, у чекаоници код доктора и слично.

Прочитајте још:  Абазовић на Кембриџу: Црна Гора је земља сунца, осмеха и природних ресурса

Деца прилично воле кратке приче. Све што вам је потребно је књига, мало времена и жеља да помогнете свом детету. Запамтите, 10 минута читања сваког дана могу променити живот вашег детета.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kако почети: Неки родитељи који не желе да читају деци свако вече, почињу тако што читају деци неколико вечери за редом, а затим једне вечери кажу: “Данас нећемо, али ћу ти читати сутра ујутро ако уместо у 7:30 устанеш и будеш спреман у 7:00″. Невероватно је како обећања овакве врсте могу да инспиришу децу да све своје обавезе изврше раније.

Ако је ваше дете старије, можда нећете желети да почнете са читањем пред спавање. Ипак можете издвојити одређени део времена за викенд који ћете искористити за ову намену. Почните на пример са речима ” Желим да ти покажем нешто ново и лепо”, затим извадите рецимо Езопове басне или књигу са интересантним легендама, причама или слично. Kада читате, радите то разговетно и полако како би сте детету и његовој машти дали времена да причу схвати.

Замолите остале чланове породице да такође одређено време које проводе са вашом децом посвете читању. Тако ће те и ви и деца време проведено уз књигу дуго памтити као једно од специјалних сећања и догађаја у животу.

Шта читати: Треба почети са кратким штивом, које је дугачко само једну страницу. Сликовнице са текстом за веома малу или басне, бајке и митолошке приче за старију децу. Ако ваше дете већ воли приче, крените слободно са нечим дужим. Библиотекар у одељку са дечијим књигама ваше библиотеке или продавац књига за децу у локалној књижари може вам дати корисне сугестије и препоручити адекватну литературу.

Прочитајте још:  Самоубиства деце потресају Србију: Ша се дешава са децом у Србији?

Док читате, нека ваш глас што више показује емоције исказане у тексту. Такође, трудите се да промените тон свог гласа за различите ликове у причи и тако што више детету дочарате садржај приче. Дечије емоције произведене на овакав начин памте се до краја живота. Деца воле понављање, па ће можда желети да им се одређени део у књизи прочита више пута за редом. Повремено се дешава и да дете предвиди шта ће се следеће десити у причи. На овакав потез увек гледајте позитивно и наградите га, јер представља корак напред у напорима које чините. Детету представите чин “читања на глас” као нешто што и одрасли раде а не као начин интерпретације намењен искључиво њима.

Одведите дете у библиотеку. Објасните му да је то мирно место, где људи долазе да пронађу књиге и да их читају. Нека ваше дете слободно изабере једну или две књиге које жели. Ви такође изаберите књиге за себе. Никада му немојте рећи “Та књига није добра за тебе или превише је стара”. Пустите дете да изабере шта оно жели. Ако књига није за њега, веома брзо ће му досадити и само ће тражити да му читате другу.

Ако ваше дете већ воли да чита, идите са њим у библиотеку првих пар пута. Дозволите му да узме књиге које жели и запамтите да би требало да чита књиге намењене деци млађој од себе, када то ради из задовољства. Ако учитељ у школи каже да ваше дете чита на нивоу трећег разреда, у овом случају би требало да чита на нивоу другог разреда. Често је на књигама означено којем узрасту је књига намењена. Већина библиотекара ће вам радо изаћи у сусрет и препоручити вам књиге адекватне за ваше дете. Kада прође одређени период, дозволите детету да се учлани у библиотеку и да добије своју чланску карту. Ово је један од значајних догађаја у овом процесу и уопште у одрастању.

Прочитајте још:  Држава Јута жели да боље заштити децу на друштвеним мрежама

И на крају, пошто свом детету већ купујете поклоне, потрудите се да то буде добра књига или претплата за дечији часопис у оквиру његових интересовања. Поседовати књигу је дивна ствар.

Филип Томашевић

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *