У Ирској се налази Србско јеванђеље писано с краја петог века – србицом!

51

У националном музеју Ирске у Даблину постоји “Србско четворојеванђеље”, које потиче и последње деценије 5. века, из времена србског цара Свевлада из династије Свевладовића. Та књига има 305 страна и написана је на србском језику и Србским писмом. На другој страни књиге се налази комплетна Србска азбука, (србица), са начином како се сва слова изговарају. Ова света књига потрђује да “Мирослављево јевађеље” НИЈЕ прво србско јеванђеље.

Ако је “Србско четвројевађеље” написано на Србском писму, овим се обара лаж да је грк Кирил написао у деветом веку Србску азбуку, коју ми данас погрешно зовемо “ћирилица”.

И треће, ако је “Србско четворојеванђеље” написано у 5. веку, онда је прича о сеоби Словена потпуно разоткивена и обезвређена.

ИЗВОР: Завештање предака

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

51 утисак на “У Ирској се налази Србско јеванђеље писано с краја петог века – србицом!

  1. Hvala na ovome izvjestaju. Molim vas samo da obratite paznju na gramaticki izgovor. Ne pise se Srbsko jevandjelje nego Srpsko. Od jednog zurnaliste se ipak ocekuje da se pravilno gramaticki izrazava jer sluzi za primjer i drugima. Hvala

    1. Другарице госпођице Милице. Објасните нам онда ,како се правилно пише “Хабсбург” или ” Хапсбург ” . Хвала .

      1. Nadovezao bih se… Da li smo mi SrBi ili SrPi? Ovu promenu kao i niz sličnih su smislili u Beču i nametnuli Vuku sto je uspešno sprovedeno kao jedan od ciljeva promene SRBSKE istorije!!!

          1. U Becu su smislili danasnji nas jezik. Zna se ko je finansirao Vuka.Sa ciljem da nas otudji od slovenskih naroda i jezika. Nasa gramatika je slicnija nemackoj nego ruskoj.

        1. Bez Vuka, čitali biste i dalje slavjanoserbski i pisali. Živ govor je nešto drugo. Od srPske redakcije staroslovenskog, ta promena po zvučnosti postoji u srpskom jeziku do danas i taj kontinuitet imamo od pre Sv. Save.

          1. A sta bi nam falilo? Na ruskom jeziku su napisana najveca svetska knjizevna dela. Nije istina da ta glasovna promena postoji od pre Svetog Save.

          2. Pišemo redakcijom azbuke i pisma koju su nam poturili masoni Karadžić i Daničić! Zar je to civilizacijsko dostignuće?!

    2. NEMAS TI VEZE SA SRBSKOM GRAMATIKO JER OSNOVA RECI SE NE SME MENJATI A OSNOVA JE SRB A TO STO SU PRIPADNICI BECKO BERLINSKE SKOLE ZLONAMERNO UMESTO SLOVA B STAVILI SLOVO P SAMO DA BI STO VISE OSKRNAVILI ISKONSKI SRBSKI JEZIK JE STVAR KONVENCIJE A NE STVARNE PRIRODE JEZIKA I ZATO SRBIN I SRBKINJA MORAJU BITI I JESU BRAT I SESTRA A NE SRBIN I SRPKINJA JER ONA NIJE NASTALA OD SRP VEC OD SRBINA.NARAVNO DA SU VUKU U BECU I BERLINU DIKTIRALI PRAVILA I ON JE UPRAVO DOVRSIO SKRNAVLJENJE SRPSKOG JEZIKA PO NJIHOVOM NALOGU A KOLIKO JE Z
      LA NANEO SRBSKOJ NARODNOJ PESMI ZAPISIVANJEM RAVNA SE SA GENOCIDOM JER PESMA JE ZIVA I MORA DA SE RAZVIJA I SAZREVA NA USTA NARODA A NE DA SE FIKSIRA I BLOKIRA NJEN RAZVOJ SAZREVANJE I ULEPSAVANJE…

      1. Mi u Leskovac pricamo bas Srbski. Jer ne pričamo kako je Vuk hteo . Svi se smeju Leskovcanima a u stvari pricamo bas kao sto treba. Upoznala sam ljude iz Slovacke i kad pricam kao sto moj deda pricao zena me razume. A nasi u srbiji se smeju.

      2. Osnova reči Srbin je srp. Svidelo vam se to ili ne. Prastara imenica vezana za onomatopeju zvuka košenja.
        Slično kao što je pepeo imitacija zvuka oduvavanja istog, sa osnovicom iz ph ph.

    3. Милице нисте у праву,, нама Србима, а не Српима је подметнута та граматика где се “б” претвара у “п” и ж у ш (муЖ-муШки…) Потражите први Вуков речник… УЅосталом сви стари записи су СРБСКИ.

    4. Милице, ја сам Србин, а жена Србкиња, говоримо Србским језиком, а чекамо Србску Академију Наука и србску Владу да повратак на исправну верзију правно и научно уобличе

      а ко хоће да буде Српин и Српкиња нека буде, код нас у ПравоСлављу никог не терамо да буде као ми.

      иначе ако је правилно да од Србин буде српски, зашто то исто једначење не важи за Хрват Хрвацки, па зато што се при томе губи суштина значења појма и то баш тако – губи суштина значења појма- каже данашња језичка наука

      о теми:
      па ни окупатор више не верује у своју “историју” о нама, тј да је Профирогенит писао да смо се доселили на Хелм у 7. веку, осим његових свесних и несвесних сарадника међу нама… када је краљ енглеске у зачетку жврљнуо крст на Магна Карту, ми смо тада имали Законоправило на неколико стотина страна …

  2. Девојчице Дугих Трепавица,
    Ако већ толико бринеш о србском, пиши србицом, или ћирилицом.
    Узгред, забатали мало граматику коју си учила у школи, доучи да се то Јеванђеље зове Србско.

      1. Bas tako ! Zato su se savremenici Vuka Karadzica protivili novom pravopisu. Govorili su da je to “svetogrdje” jer im potomci nece moci citati i razumeti toliko napisanih knjiga do tada !

  3. Ми смо Срби и све што је наше је само и искључиво СРБСКО. А не што нам је нсметнуо аустро-угарски шпијун и плаћеник Вук Караџић .

    1. Многи су покушавали да је нађу па и ја преко интернета. Нема ни у електронском издању ни у попису књига народне библиотеке ирске.

  4. Ne zna se ko je nepismeniji, novinar ili publika. Strašno. Pre svega pridevi na ski ili čki i ški pišu se uvek malim slovom. Izuzetak čine samo vlastita imena. Drugo, svidelo se to vama ili ne, srBski je nemoguće izgovoriti bez prekidanja reči. Upravo zato je vremenom došli do promena. Mani te se vaših objašnjenja, završite prvo studije srPskog jezika pa se vratite.

    1. Гуско неписмена, едукуј се мало више о историјско – политичкој позадини ”реформи” и наметања туђих окупационих правила, због чега је кнез Милош са најученијим људима из световног и теолошког крема Вука и његове реформисте називао СЕКТОМ ! Протеривали су више пута Вука из Србије али га је аустрија више пута изнова враћала у субверзивне делатности скрнављења и уништавања нашег 10.000 година старог и миленијумима грађеног писма из кога су потекла СВА ПИСМА ЗАПАДНОГ СВЕТА …… Вук је за медаље и аустријске дукате урадио оно што далеко ученији људи вековима нису ни хтели ни смели да ураде са Србским језиком ! Јер нису били продане душе као овај који је за ”НАРОДНИ ЈЕЗИК” свих , подразумевао мајушни начин говора из његовог краја ? А само у Србији постоји на десетине крајева где се говори различито ?? Да ли би ти хтела да ти од овог тренутка деца и сви на даље вековима говоре дијалектом мањине из неког Товрљана или Смрдана ??? Е то је Вук урадио УНИВЕРЗАЛНОМ СРБСКОМ ЈЕЗИКУ И ПИСМУ – који је важио за све , то је све уназадио и претворио у нешто далеко мање значајније, срозавши вишемиленијумско грађење нашег језика са некакавим локалним чак и простачким говором и језичком некултуром.

      И за твоје узвишено НЕзнање – ево оснивачком писма најученије и престижне МАТИЦЕ СРБСКЕ 1826. године !
      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3243706952336362&set=a.3243648042342253&type=3&theater
      Тако ћеш редом наћи и СРБСКО УЧЕНО ДРУШТВО , СРБСКА СЛОВЕСНОСТ, СРБСКА АКАДЕМИЈА НАУКА, СРБСКИ КЊАЗ , СРБСКЕ НОВИНЕ , СВЕТИ САВА СРБСКИ . . . итд све до ћопавог аустријског шпијуна ! >:(

  5. Znači li to da smo najstariji narod na svetu? Po današnjim dogadjajima se jasno vidi. Da nas nikada niko nije voleo, da smo večito živeli u naivi, slepo smo verovali, hranili smo decu neprijatelja ( kao kada kukavica snese jaje u tudje gnezdo, pa kada se mlada kukavica ispili izbaci one ostale a majka brižno hrani neprijatelja svoje dece. Tako smo mi SRBI radili. To da li je SRPI ili SRBI, nebitno je, možda je SORBI, ili SERBI. Važno je da se nikada neumemo otrezniti i prepoznati pravog neprijatelja i prijatelja. Slagali nas “KO TEBE KAMENOM, TI NJEGA HLEBOM”. A gde je SRBSKA AZBUKA: Avram, Bogdan, Vodu, Gazi, Duboko, Djaci, Evrejski, Živeti, i td.

  6. Дозволите да свима заинтересованима изнесем једну скривену “цаку“ која постоји у сваком језику али свако не уме да је уочи и схвати,,Вук је то умео и она се састоји у чињеници ,да сваки језик на свету има своју хармонију, односно, шокантније речено ~МУЗИКУ~ језика.Вук је то објаснио постављајући правило да се у одређеним реченичним ситуацијама намеће природно- и уху пријатније- тзв једначења сугласника по звучности – а ја бих то назвао- музичким особеностима које важе и у неким другим језицима, осим српског.Мени например, не само што сам музичар, већ и човек са извора нашег језика- кад чујем да неко изговара србски, србско србска – као да неко извуче опали шамарчину или помало ми подигне крвни поритисак,Зато немојтзе бити већи језиукословци од онога које артикулисао најсавршенији јеѕик на свету и не прави те се већи Енглези од самих Енглеза.ВЕЛИКИ ЕНГЛЕСКИ Bernard Show је пред снмрт иѕјавио, како му је највећи пропуст у животи био што није Вукова језичка правила, изговор, писмо и правопис успео да спроведе у реформи енглеског говорног језика и правописа,

  7. Filozofi iz osnovne skole ne pricajte gluposti. Odite u Cacak, Valjevo ili Uzice i poslusajte kako prica narod na ulici, na pijaci, u kafani. Najcistiji srpski jezik a oni nisu bili u Becu .

  8. Moje ime je srpko ili srbko neznam pomocu ce mi neki profesor srpskog ili srbskog jezika da li je nesto srpsko ili srbsko opet zovem profu komentari vise nemaju smisla niko ne komentarise jevanđelja ko i kad su odnesena ili ukradena i da li su uopste videla srpsku , srbsku zemlju i zasti se nalaze u dalekoj irskoj i zasto se ne pokrene postupak vracanja jevanđelja blagav u SRBIJU

  9. Поштовање браћо и сестре Срби ! Људи који користе латиницу а брину се о српском језику делију ми једноставно смешно . Почните да користите једино национално писмо Ћирилицу а тек онда о правопису и осталим . Никада Србски школу изнутра видео нисам али користим искључиво ћирилицу .

  10. U Dublinskoj privatnoj biblioteci (Čester) nalazi se i roman Srbska Aleksandrija.. prepis verovatno iz 14 veka. Našu verziju je još Stojan Novaković u 19 veku degradirao i uništio.

  11. MISLIM da je ovo NE ISTINITA TVRDNJU O POSTOJANJU TOG JEVANDJELJA,NIJE LOGICNO,BAS TE GODINE NE POSTOJE GUBE SE U ISTORIJU,OVO JE SAMO INTERESA TAN CLANAK,VERUJTE MI DA BIH VOLEO DA JE ISTINA…

  12. у чему је проблем да се направи препис … када Срби и Србкиње који говоре србски почну да сабирају сво наше културно благо отето и продато по целом свету почећемо да РазУм ослобођамо окупаторских идеја и мисли, а онда ће све даље бити лако.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *