Страшно знамење – пала златна купола са православног храма! (видео)

19

(Фото: Пиксибај)

Опомена на велику отпадију од Бога и на тај начин ђаволу се даје право да доведе Антихриста, да завлада светом. Можда чак то – не дао Бог! – буде 9. априла у Јерусалиму.

У РУСКОЈ ЦРКВИ ЕКУМНИСТИ СУ ПОЧЕЛИ дезинфиковати крстeвe, ИКОНЕ, дезинфиковати ЖЛИЦЕ ЗА ПРИЧЕСТ затварати храмовe… У Украини У кијевскo ПЕЧЕРСКОЈ Лаври демонизирана ЖЕНА ПОЧЕЛА Урлати-ТЈ ДЕМОНИ ИЗ ЊЕ СУ ВИКАЛИ ПО ХРАМУ –

Демон је урлао по храму- “Како смо вас са овим корона вирусом све потерали испод стола!!! то је наша највећа победа до сада! А то је тек почетак!”

Драга браћо и сестре у Христу !

Ово је врло страшан Божји знак за све нас!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У земљи православне Русије, на упуту богохулника и отпадника лажног отпадника Ћирила, свуда се врши богохуљење против Бога и богохуљење због растварања у алкохолу и паљења Крви Господара Исуса Криста.

Владика и свештеници, пробудите се! Покајте се хитно и престаните злоупотребљавати Христа и Цркву Божју! Не урањајте народ у ове смртне грехе, не урањајте Русију у снагу ђавла! Ви сте одговорни за све овo безакоње! Не дај Боже!

Ових дана у Калуги није било ни урагана, чак ни озбиљног ветра: слаб ветар од 3-4 метра у секунди. Па како би се тако масивна купола дословно могла срушити из храма и разбити o земљу? А то је због одступања од Бога и злостављања Христа од стране клира и падајући под њихову обману, толиких људи – ђаво је добио такву моћ да уништи Божје храмове. А ово је тек почетак! Или ће бити! Ко има ум, нека разуме!

Прочитајте још:  Јереј Виорел Кожокару (Кишињев, Молдавија): Приповест о жени која је убила своје дете

https://youtu.be/qan5TAN0Slk

Борба за веру



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

  1. Kako serete popovi panije isus hrist Bog vec njegov otac svemoguci Bog dokle jos uvek mislite dalazete ovaj jadni narod i nije marija majka bozija vec obicna i postena zena koju je svemoguci Bog izabrao darodi njegovog sina nazemljskoj kugli jer tako je moralo biti i onje pistio duboki san na mariju posto jebila devojka postena i vec kasnim godinama aimala je zarucnika jozefa sakojim je bila u dogovori dace leci sanjim u krevet kada se bude udala zanjega kvencala zato je Bog svemoguci bas nju izabrao jer je bila postena devojka i pustio je duboki san namariju isvojom rukom je isuss hrsta napravio malog 3 do 5 santimetsra tako daga je marija rodila kao obicnog zemaljskog coveka ipocemu je marija bila sveta sve jeto vasa crkvena laz i vasa crkvena biblija nije prava jer ste je sami napisali nujedna vasa ikona nije sveta sve su lazne samo je isus hrist bio svet jedini svet od svih ali on je svima rekao nemojte mene slaviti slavite moga oca svemoguceg Boga nasega stvoeitelja i zato ste ga vi popovi i farizeji ubili u jeruzslemu jeruzalemska biblija je prava avasa laze na samom pocetku vi pravite svemoguceg Boga gospodinom Anije gospodin vec je nas svemoguci Bog nas stvoritrlj samo sve su to vase lazi lopovi jedni i lazovi ste vi kovam verije taj nema mozga u glavi da ssm uzme pravu bibliju u ruke i daje studira i da sazna pravu istinu eto toje istina prava djubradi jedna

    1. Шта си ти? У коју “цркву” идеш? Такве гадости о Пресветој Богородици шире највише Јеховини сведоци и Мормони! Јерусалимска Библија? Каква је то Библија, о чему причаш? Мислиш на Библију писану на јеврејским? Јеврејски мазоретски текст или како ти лупаш Јерусалимдка Библија је настајала између 7. до 10. века, дакле 1000 година после Христа! Права Библија је постојала још у 1. веку и ако се упућујеш у дебату о том, требао би да знаш да Библија тј. цео Нови Завет и СВЕ Књиге Старог Завета од Пророка Данила па до краја Старог Завета су написане на старом грчком а не неким трећим језиком. Никад се нисам ругао некоме због писмености, али по твом писању није чудно да су ти тако лако испрали мозак. С обзиром да Мормона код нас скоро да и нема, ти си вероватно Јеховин сведок.

  2. Као прво, није Ћирил, него Кирил, а као друго: запитате ли се ви који позивате свештенство на покајање, где сте ви у свему овоме? Да ли ВИ знате због чега се дезинфикују “жлице” (добро да нисте написали есцајг) и иконе? Да ли ВИ знате да су се владике и свештеници РПЦ састали на нивоу својих епархија и донели следеће одлуке:
    1. НИКО НЕМА СУМЊУ У СИЛУ СВЕТОГ ПРИЧЕШЋА!!!
    2. Државна власт тражи да се причешће одвија или потапањем “жлице” у алкохол након сваког причесника, или сваки причесник другом “жлицом”! У противном, затворити храмове!!!
    3. Објаснити верујућем народу све ово и схватити важност мудре одлуке да је боље причешћивати народ на начин на који нам траже, него НИКАКО!
    Срамите се што уносите смутњу у наш народ.
    Шта ћете 10.априла када не буде крунисан антихрист, чије име ВИ, узгред пишете великим словом.
    Боље би вам било да читате св.вл.Николаја, него којекакве расколнике, који када би се молили, колико буне и плаше народ, измолили би мир за цео свет, а и ВИ са њима

    1. Дај доказе да је власт тј. Путин тражио да се мења начин причешћивања. Ово је много јако, значи Путин се током короне разобличо више но икад пре. Чак и да је заиста све тако ко што причаш, Кирил и руске владике нису смели да попуштају Путину и властима, јер сад им је власт заиста затворила храмове! Или да кажемо да су Кирил и руске владике ЗАТВОРИЛИ ХРАМОВЕ И НЕ ПРИЧЕШЋУЈУ ЉУДЕ већ другу недељу!!!! Позвали су вернике да прате Литургију преко телевизора! Дакле како год окренеш не ваља и види се да је Путин саучесник у злочину! Док у Белорусији живот тече нормално као и пре короне. За цео свет је било важно да и Путин и Русија предузму идентичне мере ко запад, да народ лакше поверује у ту лаж. Да је Русија следила пример Белорусије, цео свет би знао да је све лаж, а овако има наивчина који се због Путина и даље самообмањују.

  3. Ајде не лупетај! Путина руси воле колико и ми Вучића. Дете ми живи и школује се у Москви. Била је и у недељу и јуче на Благовести у цркви и причестила се. Узми мало па читај обичне вести, а не вести које пласирају такви као што их ви овде пласирате. Неко је недавно превео Лукашенково обраћање од 2мин и 15сек у ком он каже како они неће уводити ванредне мере и наставиће да раде, али не зато што се не боје вируса и зато што многи светски лидери и ови наши то користе да себе промовишу и искористе дату ситуацију. Да сте до краја послушали и превели, онда би сте могли да кажете народу који збуњујете да је у продужетку рекао: “Ми не можемо себи да дозволимо луксуз као мој колега Путин, да зауставимо економију, јер Русија има само у злату преко 550 милијарди долара залиха које ће лако да упумпа у своју економију”.
    А што се Кирила тиче и то сте погрешно превели! Рекао је да буду спремни да очекују могућност да Васкрс не служе у Храму Христа Спаса и да ПОСТОЈИ МОГУЋНОСТ да храмови буду затворени, а литургија преношена преко ТВ.

    1. Какве везе има то што вам ћерка живи у Москви? Имам и ја родбине од Курска до Петровграда са све Москвом и шта онда? Кирил и његов потрчко Иларион су одавно у Јереси! У Москви су почели да хапсе свештенике који иду на Лигургију, само се о томе ћути. Оправдавати причешћивање на начин на који се то ради у Русији је срамно. Да ли ви знате шта је Причест? Причест је БУКВАЛНО тело и крв Христова! Православни верујемо да се на Литургији дејством Светог Духа вино и хлеб претварају у крв и тело нашег Господа. Дакле умакање кашичице у алкохол и остале хемикалије и још паљење кашичица како раде у Русији под командом папољупца Кирила је велико хуљење на Господа. Не бих волео да ми се икад деси да присуствујем таквом причешћу као ваша ћерка у Москви, јер не могу мирно да посматрам да тело и крв Христову умачу у алкохол и пале огњем и још то називају Причешћем. То што је Кирил урадио нико и ништа не може да оправда, а најмање ви са вашом ћерком у Москви и пребацивањем кривице на власт. Кад је хришћанство настало, пуних 300 година су Хришћане прогонили и зверски убијали, а нарочито владике које су у првим вековима имали и породице тј. жене и децу за разлику од данашњих. Замислите да су се они понашали тако као Кирил, наш Иринеј и остали недостојни наследници Светих Апостола. Па хришћанство не би опстало ни првих 20 година, а камо ли 2000 година. Кирил и остали новотарци не морају да шире хришћанство као што су то чинили Апостоли и њихови наследници, довољно је да очувају Хришћанство, али су на том испиту пали још одавно а највише су показали колико су недостојни током ове пандемије и самим тим одбијају људе од хришћанства. Кажете да живимо онако како је Христос учио Апостоле, а правдате поступак Кирила и његових отпадника. Причешћивање на Кирилов начин је увреда за целу православну васељену и није по Јеванђељу. У дебати са римокатолицима и протестантима сам увек поносно истицао како се ми православни причешћујемо. Захваљујући Кирилу, више нећу моћи да истичем наше Свето Причешће и сад цео свет може да се руга нашој Светој Цркви и да нас назива лицемерима.

  4. У сваком случају, учите људе љубави, молитви и свему оном што је Христос учио своје апостоле. Не живите по вашој савести, а нарочито друге не учите по њој, већ живите по Јеванђељу

  5. Нема никакве везе то што моја ћерка живи у Москви, већ само кажем да није истина да се тамо већ две недеље не служе литургије. Размишљање да се хлеб и вино БУКВАЛНО претварају у Тело и Крв Христову је чисто КАТОЛИЧКО УЧЕЊЕ. Кроз Причешће се духовно сједињујемо са Христом благодаћу Светога Духа који се спушта на предложене часне дарове и то је тај живот вечни који Господ помиње, а не телесни вечни живот, по коме ви очито живите. Причешће није лек против короне, већ духовни лек, а вама служи за вашу горду дебату са римокатолицима и протестантима. Ви причешће користите за свађу, а ако некада прочитате молитве пре причешћа, видећете да има молитва у којој пише “најпре се помири са онима са који си ти што нажао учинили, а онда смело приступи ричешћу”. Помињете хришћанство у првих 300 година! Причате о новотарству, а при том појма немате о светој литургији. Да сте живели у време св.Јована Златоустог, по вама би он био новотарац, а да не причамо и о св.Григорију и литургији пређеосвећених дарова. Треба мало узети књигу у руке, па научити нешто.. То да ли су двери отворене, или затворене, нема баш никакве везе, али једино што је непромењиво у литургији је канон Евхаристије (ако знате шта је то).
    Следеће, не знам зашто уопште имате потребу да истичете било коме Свето Причешће? Господ нас учи да ћемо се по љубави познати да смо његови ученици, а не по свађи. Учи нас да љубимо непријатеље наше, јер ако љубимо само наше пријатеље, онда се не разликујемо од наших непријатеља..
    Имам пар питања за вас:
    1. Како објашњавате то, да ако се деси, а дешавало се, да свештеник не искористи Причешће након литургије, да се Оно убуђа и да се појаве винске мушице?
    2. Шта се дешава, односно који је поступак са убрусом који се користи приликом причешћивања на коме буде “милион” флекица од Причешћа, као и са делом одеће ако случајно падне кап Причешћа на одећу?
    3. Мени су хрвати убили 19 чланова моје породице, а са друге стране један хрват и један муслиман у рату у БиХ су ми сваки по једном спасили живот. Били су припадници наше војске. Смем ли по вама ја да се молим Богу за њих, јер нису православни? Смем ли да им одем у госте на Божић, Васкрс и Рамазан? Они мени долазе на славу, Божић и Васкрс?
    4. Како тумачите у великој јектенији просбу Господу “за сједињење Божијих цркава”?

  6. Ви сте у заблуди! Чим вам неко каже да нисте у праву, тај по вама шири мржњу.
    Не могу да верујем у шта морам да убеђујем православца, који “воли” да чита Светог Григорија и Јована Златоустог! Прочитајте да ви заправо форсирате модернистичко римокатоличко и протестантско учење:

    “Naš zadatak je da svedočimo o tome da se Svete Tajne na Liturgiji pretvaraju, menjaju, presuštastvljuju tajanstvenim i neshvatljivim za čovečiji um dejstvom Božijim u istinsko, savršeno Telo i Krv Hrista Spasitelja, koje se ne smanjuje niti gubi, kao i da učenje g. Osipova nije slučajna omaška u rečima i terminološka zbrka, nego pokušaj da se naruši pravoslavna mistagogija sa određenim ciljem.“

    https://svetosavlje.org/o-modernistickim-pogledima-na-evharistiju/?pismo=lat

    Кажете да човек Светим Причешћем не може и телесно да се излечи, нарочито од короне. Предлажем вам молитву римског капетана Христу, Господе помози моме неверју. Ја лично сам био сведок да се Светим Причешћем и молитвом људи и физички лече од неизлечивих болести, укључујући и мене самог!

    Зашто имам потребе да истичем Свето Причешће Протестантима и Римокатолицима? Зато што протестанти често нападају Православне желећи да нас преобрате у своје секте, користећи за то погрешно тумачење Светог Писма. Тако да кад покушају да ми соле памет, поред свега осталог истичем и наше Свето Причешће, зато да им покажем колико је нама Православнима јака вера за разлику од њих, чија догма је да се човек оправдава искључиво кроз веру а не кроз дела, док православни учимо да је вера без дела мртва. Дакле Причешће не користим за свађу него за одбрану и тиме им показујем да им фали вера, на коју се позивају кроз једну од својих 5 кључних стубова Sola Fide (само вера), sola scriptura (само писмо) итд.

    Литургија пређеосвећених дарова и није Литургија у правом смислу речи. Потиче још од раних Хришћана, пре 4. века када су Хришћане прогонили и зверски убијали. Пређеосвећена Литургија није потпуна Литургија у правом смислу речи, јер се на њој не врши освећење Светих Дарова. А као друго, то је у суштини вечерње богослужење, које тек у новијим временима обављају ујутро. Да је вечерње доказује и молитва на самом почетку, која је идентична вечерњем. Пређеосвећену Литургију су рани хришћани обављали касније током дана или увече, зато што су били у сталној опасности по живот и од прогона, па су желели да имају могућност Светог Причешћа и касније, а не само ујутро на Литургији. У наше време је обављамо ујутро, пошто тешко да би пуно људи могло да издржи да не једе и не пије до предвече да би се причестили, мада постоје покушаји да се врати служење Пређеосвећене Литургије у вечерњим сатима.

    Не знам како можете уопште да помислите и поредите Светог Јована Златоустог и Светог Григорија са данашњим новотарцима. Мада било би лепо да нам кажете на ког Григорија конкретно мислите. И по чему је Свети Јован Златоусти био новотарац?

    Поменули сте отварање и затварање двери са спрдњом. Ви новотарци мислите да су свима нама вране испиле мозак и да се не сећамо како је Литургија изгледала пре 15-20 година и како су се читале молитве и које молитве и када су се затварале двери. Ви кажете да отварање и затварање двери нема баш никакве везе са било чим. То нам даје одговор зашто Светој Литургији и Светом Причешћу приступате тако олако. Казати да било који чин на Светој Литургији нема никакве везе је ван памети! НА СВЕТОЈ ЛИТУРГИЈИ ЈЕ ВАЖАН СВАКИ ДЕТАЉ!!!! На Литургији кроз сваки чин и реч изображавамо део Христовог живота на земљи! Дакле свака реч и сваки чин означава и символизује нешто јако важно! Пошто смо почели расправу око Светог Причешћа, отварање Двери уз речи са страхом Божјим приступимо, изображава отварање Христовог гроба приликом Васкрсења а појављивање путира пред верницима самог васкрслог Христа! Али то за вас нема никакве везе са било чим.

    Што се тиче читања црквених књига, само у последње 3 године сам из Србије, Босне и Црне Горе набавио преко 100 кила црквених књига (а пре куповине сам имао још барем 2 пута толико). Говорим у килограмима зато што сам морао да вашжем колико су тешке, пошто сам путовао авионом. То су само духовне књиге купљене у србским православним манастирима. Међу њима су три дебеле књиге о Светој Литургији. Тако да хвала вам на савету за читање, слажем се са вама.

    На ваша питања о буђању Светог Причешћа и капању на одећу приликом причешћивања заиста не желим да одговарам, јер су бесмислена (да не кажем глупа) и опет не могу да верујем да их поставља човек који за себе тврди да је православац. Поред тога та питања немају везе са мењањем начина причешћивања од стране Кирила и осталих новотараца који су љубили руке свим последњим папама у последњих 30 година (Кирил још кад је био епископ)!

    Питање број 3 заиста не знам зашто сте уопште поставили, јер наравно да можете да се молите и за пријатеље који нису православни. Ја живим у дијаспори и имам такође пријатеља који су муслимани, римокатолици и протестанти, па чак и Сика и наравно атеиста. Ако мислите да сте ви неки изузетак због инославних пријатеља, нисте. Нити сте већи хришћанин због тога што се за њих молите Богу, јер наравно да сам се и ја молио Богу за пријатеље који нису православни, а претпостављам и већина других православаца.

    Иначе и моји су такође ратовали против хрвата и муслимана, али су хвала Богу преживели рат.

    Моје саучешће за 19 чланова ваше породице.

    Једно питање за вас. Да ли се треба причешћивати сваке недеље или само ако се пре тога припремите постом? Дакле да ли је за Свето Причешће у недељу на Светој Литургији Јована Златоустог, довољан пост само у среду и петак, што значи мрсити у суботу, да би се човек у недељу причестио, па тако опет следеће недеље, па опет следеће недеље и тако у круг нон стоп?

  7. Не знам зашто исврћете моје речи. Ја нисам рекао да има небитних делова литургије, а и сами кажете да се литургијом символизује. Канон Евхаристије не може да се мења, а отворене и затворене двери символизују. Током Светле седмице, све двери су отворене. Јел тако???
    Такође, нисам рекао да је св.Јован Златоуст новотарац, већ да би ЗА ВАС да сте живели у његово време, он био новотарац.
    Знате ли ви да се света литургија у раном хришћанству које ви помињете, служила без иконостаса, а касније долази до појаве иконостаса. Након црквеног раскола, римокатолици се враћају таквој да кажем “форми” служења литургије, а ми насављамо како се и данас служи, тако да о новотарству не би да пишем, а и ово сам вам написао да схватите да Бог није ограничен дверима и завесом, али нећу о томе, јер ћу сада добити и епитет екуменисте
    По питању св.Григорија, ваљда вам је јасно на ког мислим, ако спомињемо литургију пређеосвећених дарова.
    Што се тиче ваших дебелих књига, то не би коментарисао.
    Што се тиче вашег питања о “честоћи” причешћа рећи ћу вам пар ствари:
    1. Св. Јован Златоусти каже да је разлила између свештеника и обичног човека пред Богом само у томе што свештеник може да богослужи и врши свете тајне. У осталом су исти и нема разлике међу њиму, а поготово не по питању “честоће” причешћивања.
    2. У раном хришћанству, је особа која се није причестила ни једном на 3 узастопне литургије, односно једном у З недеље, ИЗОПШТАВАНА из цркве, а у том смислу и свештеник.
    3. Човек треба да се причешћује онда када осети за тим потребу, а ако пости све постове, среду и петак, може на свакој литургији да се причести с тим да држи тзв. Евхаристијски пост, тј. да ништа не узима од поноћи до причешћивања. Битан је духовни пост.
    4. Врапци су већ научили да никада нећемо бити достојни да се причестимо и зато ћемо дати одговор зашто смо се недостојно причешћивали, али исто тако и одговор зашто смо одбијали да се причестимо сваки пут када нас је Господ позвао да се причестимо, а ми то нисмо учинили.
    5. Сложићемо се да је Господ, Отац свих нас и да смо ми Његова деца, а да је Св.Причешће духовна храна за вечни живот. Сложићете се са мном да Он нас воли више него ми своју децу. Да вас питам, које услове ваше дете, или деца морају да испуне да би сте им ви дали храну? Ако су неваљала, ви им недате да једу??
    6. Тачно је каконима дефинисано колико често смемо, односно не смемо да се причешћујемо: не смете се причестити више од једном дневно.
    И на крају ћу вам поставити једно питање: Чиме је Божија љубав условљена???

    1. Мене сте у првом коментару назвали гордим, а сами сте толико себе сматрате достојним да се поредите са првим хришћанима. Светом Јовану Златоустом сте ладно додали последњу реченицу о причешћу. Пошто видим да сте савршени и можете да се причешћујете онако ђутуре кад и колико хоћете по узору на прве хришћане, о Причешћу не желим више да трошим речи са вама. Него бих прешо на остале ствари које вам у православљу сметају – иконостаси. Значи по вама су олтари одвајкада били голи, а иконостасе би такође најрадије склонили да се још више приближите раним хришћанима? Извините господине, али нисмо баш сви толико неначитани како нас сматрате. Ако ништа друго читамо и иоле познајемо Свето Писмо па знамо да Храмови од ПОЧЕТКА ОПШТЕЊА СА ГОСПОДОМ НИКАД НИСУ БИЛИ ПОТПУНО ОТКРИВЕНИ!!!!! Дакле од Мојсија и његовог шатора преко Соломуновог храма па до хришћанства, светиња је УВЕК била нечим преграђена од Светиње над Светињама. Не бих да вам цитирам Стари Завет, то већ знате али бих вам указао на археолошка налазишта, историјске списе раних хришћана и све остало да је олтар пре појављивања иконостаса био заграђен завесом. Код Јермена је та пракса остала до данас па иако немају иконостаса, имају једну велику завесу, коју отварају и затварају а постоје списи од првих векова да су исто радили и рани хришћани. За њих и Етиопљане можемо рећи да имају пуно заједничког са раним хришћанима па чак и са Јудаизмом. Осим затварања олтара великом завесом, они и данас жртвују животиње и да не набрајам даље.

      Господине Синиша, имам само једно последње питање за вас и на њега бих највише желео да добијем одговор. Да ли сте по занимању свештеник или било шта друго у вези са црквом и богословљем?

      Хвала и без обзира на неслагања, свако добро од Господа вама и вашим најмилијима!

  8. Нисам свештеник. Не причешћујем се ђутуре. Не сметају ми иконостаси. Нисам савршен. У храмовима у којима идем на службе не служи се са отвореним дверима, а о томе сам причао са свештеником који је веома признати теолог. Човек који је докторирао на тему Евхаристије и који ми је рекао да нажалост наши учени теолози јако мало долазе до изражаја. Све ми је човек објаснио и рекао: када би ја ово шта сам теби рекао, рекао у својој беседи након неке литургије, наш народ би ме разапео, јер неће да учи, него тера по своме. Како човек лепо рече: веронауку треба најпре увести “верујућем народу” који у широком луку заобилази суштину, који нема у себи страх Божји, већ страх од Бога, гледа друге, а не гледа себе. Са вама више нећу да млатим празну сламу, јер нема сврхе. Морам да се борим са животним искушењима и уздам у Господа да да мир мени и мојој породици, а не да трошим енергију на беспотребну расправу. Причешћујте се како мислите да треба и захваљујте Господу што нисте као ја и мени слични. И ја вама желим свако добро и успех у глобалној борби против тек (не)устоличеног антихриста, његових чипова и сл. Збогом!

  9. И још ћу ово на крају да вам кажем! Јесте, постојала је увек “граница” у Старом Завету. Ту границу између Бога и човека, поставио је Бог! Рођењем Христовим и његовим учењем стављена је тачка на Стари Завет. Ми живимо (требало би) по Јеванђељу, тј. Новом Завету. Кроз Причешће ми се сједињујемо са Господом. Где је ту граница? Нема је! Христос ју је укинуо давши нам Себе целог.
    Ах, да! Заборавих, ви се не причешћујете “ђутуре”. Сада између Бога и човека, човек поставља границу!

    1. Касно сам прочитао ваше одговоре. Мало ми је лакнуло што нисте свештеник. Јер изнели сте у најмању руку шокантне ставове. Ништа од тога што сте навели не говори ниједан од црквених отаца. Ваши ставови су римокатоличко-протестантски. Уместо што слушате свештенике новотарце са титулама доктора итд. заиста би било боље да сами нешто прочитате.

      Нисте ми одговорили ни на ког Светог Григорија мислите, јер наводно ако је реч о Литургији зна се ко је у питању. С обзиром да сте написали:

      “Да сте читали. . . а да не причамо и о св.Григорију и литургији пређеосвећених дарова.“

      Пошто сте га поменули у контексту Пређеосвећене Литургије, могу само да претпоставим да мислите на Григорија Двојеслова, римског папу из 6. века. Већ сам вам објаснио у ранијем коментару да је пракса Пређеосвећене Литургије постојала још код раних хришћана а и разлог за њено постојање.

      Неки римокатолици је приписују папи Григорију, на истоку званог Двојеслов, а у 16. веку и у данашњој Грчкој пређеосвећену Литургију такође почињу да приписују њему (исток је био под Турцима и у то време римокатолици вршљају код нас јаче него икад пре), али ни у једном рукопису старијем од 16. века нема те атрибуције. У ранијим рукописима се пређеосвећена Литургија приписује Светим оцима који су живели неколико векова пре Григорија, међу њима и Светом Василију Великом, Светом Епифанију Кипарском и осталима, али се Григорије не спомиње ни једном. Чак ни у западним литургијским текстовима који се повезују са именом Светог Григорија, нема никакве подударности са молитвама Литургије пређеосвећених дарова. Чак шта више постоји много доказа да је ова Литургија била давно позната на Истоку (рекох вам раније још од раних хришћана), где је осим цариградског постојао јерусалимски и александријски чин њеног савршавања. Разлог приписивања чина Литургије пређеосвећених дарова папи Григорију није до данас познат.

      За овај последњи пасус сам мало пре отворио књигу “Патрологија” Лазара Кубата и у њему парафразирам информације из те књиге.

      Читајући ваше ставове о Причешћу, Литургији, Иконостасу, Дверима и свему осталом, имам утисак као да читам ставове човека који чита римокатоличку а понекад и протестантску литературу. Да сте читали православне свете оце и њихова учења о Литургији, Причешћу, изградњи храмова итд. не би износили такве шокантне ставове.

      Од толико Светих отаца ви сте препоручили баш папу Григорија и то у својству Литургије. Без обзира што је признат за свеца и у православном календару, нисам сигуран да су његова дела препоручљиво штиво, с обзиром да је он један од првих који је писао о чистилишту, а православни учење о чистилишту сматрамо јеретичким. Сад ми постаје јасно одакле долазе ваши ставови о мењању Литургије и њеног поретка, причешћивања без поста, склањању иконостаса из храмова, или у најмању руку држању нон стоп отворених двери итд.

      Страшно! И све то због једног свештеника који је нешто докторирао. Докторирао и магистрирао је и владика Амфилохије Радовић, написао многе добре књиге, али је проблем што је докторирао у Ватикану код Језуита (званична биографија), а усавршавао се код грчких реформатора. Нашем народу не треба докторат да види и осети кад нешто не ваља!

      Збогом Синиша!

  10. Требате ви себе да преиспитате! Ви изврћете моје речи и то шта сам написао. Ја ништа нисам рекао против иконостаса, нити против двери, а камо ли против Причешћа. Ви вршите замену теза, да би сте оправдали ваше незнање. Свештеник након Литургије Св.Јована Златоуста, када употреби Часне Дарове, чита молитве после причешћа и тропар и кондак св.Јовану Златоусту, након литургије Св.Василија, то исто чита св. Василију, а након литургије пређеосвећених дарова, св.Григорију Двојеслову, али ви то очито не знате.
    Римокатоличке књиге не читам, нити протестантске, нити ме интересује шта у њима пише.
    Осуђујући Амфилогија, вероватно осуђујете и св.вл.Николаја Велимировића. Вероватно је за вас алфа и омега вл.Артемије, а неко као Амфилохије, Атанасије Јефтић и Атанасије Ракита, покојни вл.Данило су јеретици!? За вас је вероватно права књига “Невидљива борба” која је чист пример јеретичке књиге.
    Хајде и да вам откријем. Читам књиге св.вл.Николаја, Оптинских св.отаца и св.отаца Кијево-Печерске лавре, као и нашех покојног патријарха Павла. Наравно и многе друге, али не римокатоличке. То ви купујете све и свашта и важете на килиграме, књиге називате “дебелим”. Годподине, свиње су дебеле, а књиге мигу бити обимне.
    А по питању Причешћа, реците ми, шта је за вас сврха одласка на Литургију?
    Хришћани су се увек причешћивали на свакој литургији. Сећам се и мог покојног деде који ми је говорио како је њега и још деветеро његове браће и сестара отац сваке недеље водио у цркву на службу, са мајком и како су се сви заједно причешћивали код Св.проте Бранка (види 7.мај). После комунизма, ’90-их година многи су кренули да иду у цркву. Неки јер су поверовали у Бога, а други из помодарства. Да би се то ишчистило, свештеници су тражили да људи посте 7 дана пре причешћа, што и данас траже и свештеници “новотарци” ако им се обрати човек који жели да се причести, а држи све постове. Сада када су многи људи постали утврђени у вери и живе црквеним животом, или боље да кажем да се труде да живе по Јеванђељу и причешћују се, као и њихови преци, када су се вратили “на старо”, нашли сте се ви и вама слични да их осуђујете и називате новотарцима. Знам десетине браће и сестара у Христу који ујутро када устану прочитају јутарње правило, помоле се пре и после јела, колико могу често, током дана изговарају “Исусиву молитву”, дневно прочитају по једну целу катизму из Псалтира, посте све постове, среду, петак, “страже” и чувају се током целе недеље, јер ће у недељу да приме Христа у себе кроз Причешће, јер морају да “среде” своје срце и душу, ум колико могу, јер ће да приме највећег Госта у себе, читају сва три канона пре причешћа, све молитве вечерње и јутарње пре причешћа и још воде рачуна да правилно васпитају своју децу у овом лудом времену, а онда се појавите ВИ СА ВАШИМ УЧЕЊИМА И СТАВОВИМА ДА ИХ ОСУДИТЕ, ЈЕР НИСУ ПОСТИЛИ ЦЕЛУ НЕДЕЉУ НА ВОДИ!!!??? Ви који се причестите 3-4 пута годишње, а између два причешћа само судите, осуђујете, рукоблудничите, тражите “јаке духовнике” јер сте посебни, јер вам парохијски попови не ваљају! Јер су новотарци! Гледам такве и сличне! Неожењени, неудате, посебни, Богом дани! Што се мене тиче, не причешћуј се до краја живота, а мене пусти да живим у заблуди. Хвала на саветима и бризи за моје спасење и спасење моје породице. Ми ћемо молитвено бити на свакој литургији, не гледајући око себе ко се како крсти, шта има на глави, у чему је дошао, контролисати свештеника како служи. Радије ћу гледати себе како се ја молим и какав сам у души, а Бога волим свом том својом душом, срћем и умом и само Њему стојим, падам и подижем се и једва чекам следећу недељу да се причестимо моја породица и ја и сјединимо са Христом.
    Збогом IGORE

  11. Одмах се вадите на Артемија (њега сам само неколико пута у животу слушао и то нешто кратко, дакле немам везе са њим). Радите шта хоћете, али не уводите друге у заблуду! Владика Ракита? Далеко му кућа! Верници из његове епархије (90% њих) да је пијандура, који је уништио своју епархију и живот владике пре њега, под патронатом Амфилохија (који је уништио највише епархија СПЦ). Масон Атанасије Јевтић, који шамара монахе и прекида их стално током Литургије шта смеју а шта не смеју да читају, виче на вернике (видео све лично својим очима), слика се на масонским гробовима и притом крије напрсни Крст и Богородицу да би до изражаја дошли само масонски символи. Далеко му кућа! Владика Амфилохије, који тежи стварању црногорске Цркве и који се на сахрани патријарха Павла цео дан крстио ЦЕЛОМ РУКОМ ко римокатолици (постоје видео снимци са сахране патријарха Павла). На телевизији се јавно хвалио како се од своје младости срео са свим папама од 70-их година па до данас, а постоје снимци како папи целива руку. Заиста су вам лепи узори.

    Што се тиче причешћа, први пут чујем да су се људи код нас некад причешћивали сваке недеље. То није тачно! Некад су и деца постила да би се причестила. Да се људи код нас нису причешћивали сваке недеље, писао је и ваш драги Амфилохије Радовић кад је био млад, критикујући праксу сталног причешћивања код неких Грка и притом је навео историју како су ту праксу у православљу први започели поједини Грци од краја 19. века, под утицајем протестаната и римокатолика, да би следбеници тих људи реформатора у првој половини 20. века то почели да примењују све масовније. Дакле у Србији, Босни и ЦГ пракса сталног причешћивања никад до пре 30 година није постојала. Осим књига постоје и сведоци од мојих родитеља па до људи из разних крајева, са којима сам причао на ту тему. Моја мајка и многи други такође се моле 3 пута на дан, посте СВЕ постове и то целе, наравно и сваку среду и петак, кад се пости на води онда посте на води и не пада им на памет да се причешћују сваке недеље, пошто знају како су их научили још од детињства!

    Нисам ја ништа изврнуо, ви сами сте рекли да се на Литургији хлеб и вино не претварају у тело и крв Христову. Да то шта символизују затворене и отворене Двери нема никакав значај за Литургијски поредак и да не набрајам даље (сами знате какве ставове заступате). Љутите се кад вас неко назове новотарцима, а заступате њихове ставове. Од свих владика навели сте тројицу најгорих и најопаснијих по СПЦ и србски народ. Чудо да нисте навели и Цинцара Иринеја Буловића и манекена који у слободно време и не носи мантију, него се шврћка у цивилу, седи по кафићима и вози бесна кола владику Григорија или како сам себе воли да зове кад служи заједно са римокатолицима бискуп.
    Ви сте у заблуди и то великој. И добар сте пример, колико су владике које сте ви поменули, а са њима и Буловић и Григорије и још неколико њих, успели у разарању наше СПЦ. Нисте ви криви, криви су поменути папини удбашки пастири.

  12. 😉 Ццццц… Рекао сам да се хлеб и вино не претварају БУКВАЛНО, али и то сте изврнули. Нема везе! Шта да се ради са човеком који помаже свештенику у олтару за време литургије, када се завеса навуче??? 🙂
    Што се тиче Буловића, патријарха Иринеја и вашег врховног команданта Вучића, склонили су све владике које ваљају из Србије. Наравно и Григорија. Можда вам и отац Вукашин не ваља? Врхунски теолог. Зато је и под епитимијом. Чуди ме да смо ми новотарци (ма шта та реч значила) успели да разрушимо СПЦ поред вас исправних и горе наведеног вашех врховног команданта и патријарха!
    А сад нешто јоп да вам кажем “вашим језиком” и начином схватања: рекли сте да имате много пријатеља римокатолика и протестаната и да са њима често разговарате. Значи, ви сте екумениста, тј.за екуменске дијалоге.
    Штета за ваше родитеље што се људи не причешћују сваке недеље, ако све то држе како сте написали.
    Моја деца посте, исповедају се од своје 7.године. Као породица, без Господа и причешћивања, тешко би смо издржали сва искушења.
    Како ви ваше дете, или децу васпитавате?

    1. “ рекли сте да имате много пријатеља римокатолика и протестаната и да са њима често разговарате. Значи, ви сте екумениста, тј.за екуменске дијалоге.”

      Да разговарам са њима, али у мисионарском смислу. Успео сам чак да од протестанта (адвентисте седмог дана, који није Србин нити припада некој другој православној нацији) да направим православца крштеног у СПЦ и то у иностранству. Јес да ми требало 5 година али мислим да се исплатило. Ипак не учествујем са њима у богослужењу, за разлику од наших владика. Патријарх Иринеј припада истој струји ко и све поменуте владике и због учешћа у богослужењу са Јеврејима би по канонима требао да буде анатемисан, а не да буде патријарх. С обзиром да вас много погађа кад неко прича против уништитеља православља, па чак и бискупа Гргура, упс Григорија, чији свештеници служе Литургију траљаво и не знају да причају а камо ли да читају Јеванђеље и певају, крсте се целом руком ко римокатолици (лично сам видео како сакате Литургију), а он док је био владика у Требињу мантију није ни носио, него изигравао плејбоја по кафићима у цивилу, човек може да помисли да сте са неким из те екипе у некој шеми. Сад не знам да ли сте пословни ортаци, пријатељи или нешто треће, али много вам значе ти људи и боли вас кад их неко помене у негативном тј. правом контексту.
      Како сте у целу причу убацили и Вучића? Па за исти тим играју поменуте владике и Вучић. Владика Ракита се чак вуца по америчкој амбасади и жали се на свог претходника. А то што се јавно критикују Гргур и Вучић не значи ништа, јер обојица имају велике симпатије према фра Меркел.

  13. Не смета мени када причате против било кога. Нисам ни са ким од њих пословни ортак. Моји “пословни ортаци” и ја радимо “послове” због којих смо на пола корака да сваког дана “одемо Богу на истину”, зато мени и њима од свештеника требају три ствари: исповест, реч подршке и причешће, а у то како служе, не улазими. За то ће они одговарати. Ви прихватате оно шта вама одговара, а оно шта вам се не свиђа, иако је истина ви карактеришете као лаж. Ја знам колико су Амфилохије, Артемије и Атанасије учинили на КиМ за Србе. Колико су срба опојали и сахранили које није имао ко..Но, небитно..
    Можете ли ми рећи име једног не вкадике (јер колико видим, такав не постоји), неги било ког клирика СПЦ који вама одговара?
    Ако спомињете каноне, како не знате за канон по ком бива изопштен из цркве онај који се не причести једном у три недеље?
    Нисте ми одговорили, да ли је Божија љубав условљена и ако јесте, чиме?
    Нисте ми одговорили како ви вашу децу васпитавате? Мислио сам, да ли их учите да посте?
    Ако већ причамо, немојте само да изврћете моје речи, него ми идговорите и на питања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *