Сва лековита својства жалфије: Моћни природни антибиотик и лек за женске болести!

0

(Фото: Shutterstock)

За жалфију често кажу да је лек за цело тело. Може да се користи и за оралну али и за спољашњу намену. Од ње се праве облоге, али се може конзумирати и као чај или у облику уља.

Жалфија је стимуланс, диуретик, подстиче избацивање воде из тела и експекторанс, средство за искашљавање, има анти-инфламаторно (против-упално), антиоксидантно и антимикробно својство, а такође служи и као појачивач апетита.

Због ових карактеристика жалфије, чај од жалфије пружа многе здравствене предности.

Антиоксидантни ефекти жалфије

Антиоксиданси делују против слободних радикала и других токсина из животне средине, као што су дим и пестициди, у телу. Антиоксиданси спречавају да слободни радикали нападну ткива, спречавају знакове прераног старења и ризик од многих болести, као што су рак и срчана обољења, а чај од жалфије је моћан извор антиоксиданата.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Жалфија као лек за тело

Жалфија стимулише централни нервни систем и дигестивни тракт. Одлична је код снижавања телесне температуре. Осим тога природни је прочишћивач крви.

Успешно смањује главобоље и напетост.

Одличан савезник у борби против кандиде

Kандида је гљивица која се природно налази у нашем организму, међутим, проблем настаје када се она умножи, па у том случају настаје озбиљна гљивична инфекција. Жалфија у себи садржи својства која се боре против ове инфекције.

У случају да се кандда настанила у цревима препоручује се конзумирање чаја, док се код вагиналне инфекције користи за спољашње испирање. Можете додати и 2 капи уља чајевца за ефикасније деловање.

Спас од прекомерног знојења

Чај ће елиминисати све непријатне мирисе боље од било ког дезодоранса. Осим што елиминише непријатне мирисе, он и смањује само знојење.

Прочитајте још:  Kористан, здрав и преукусан: Домаћи ликер од најздравије бобице на свету ће вас распаметити!

Kашаљ држи под контролом

Жалфија и ловор против кашља су одлична комбинација, а примењују се у облику сирупа.

Потребни су вам следећи састојци:

8 прстохвата жалфије

3 ловорова листа

200 г шећера

300 мл воде

Припрема:

Упржите шећер док се не истопи и поприми тамно смеђу боју (као карамела). Затим у ово додајте 300 мл воде и мешајте док се шећер потпуно не растопи у води. Затим треба да додате жалфију и ловорове листове. Добијену смесу кувајте 10-ак минута. Сачекајте да се охлади, па је процедите. Добијени сируп треба да конзумирате 3 пута дневно по 1 супену кашику.

Жалфија као лек за кожу

Жалфија чини кожу здравом и негованом, јер садржи корисна једињења биљног порекла, етерична уља и витамине.

Антиоксиданси у жалфији успоравају знакове старења као што су боре, фине линије и старачке флеке. Ови антиоксиданси штите кожу од слободних радикала који оштећују њене ћелије, изазивајући прерано старење коже.

Жалфија садржи калцијум и витамин А, који штите кожу од слободних радикала и помажу у регенерацији ћелија, одлажући и смањујући појаву бора на лицу.

Уље жалфије се користи као природан тоник за регулисање производње себума (масноће) код масне коже.

Башта Балкана

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *