Данас су Свети Kозма и Дамјан, ОВО су обичаји и ово (не) треба радити

0

Свети Козма и Дамјан (Фото: Youtube Printscreen)

Ови свеци се славе два пута годишње – 14. јула када је умро Kозма и 14. новембра када је умро Дамјан.

У црквеном календару празник је данас обележен црним словом.

Празник светих врача Kозме и Дамјана обележава се данас у храмовима Српске православне цркве, православним домовима и многобројним здравственим установама које светитеље и лекаре славе као заштитнике своје професије.

Свети врачи обележавају се с уверењем да ће Бог сачувати људе од болести и одржати их здраве и способне за рад током целе године.

Болесници се заветују Светим Врачима да ће их посебно поштовати и светковати уколико оздраве, а у народу постоји веровање да је на овај празник није добро радити тешке физичке послове, посебно не на великим висинама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такође, не би требало да се без преке потребе излази из куће.

Овај празник се слави и као заштита од удара грома.

Свеци са ковчежићима
Светитељи Kозма и Дамјан представљени су на иконама и фрескама у средњовјековној одећи, са ковчежићима у којима су носили лекове, а једна од најпознатијих фресака са ликовима светих Kозме и Дамјана налази се у Пећкој Патријаршији.

Не слави га само Црква и поједине породице као кућну славу јер Лекарска комора Србије је 2007. године и званично прогласила тај дан својом славом.

Према предању, светитељи су помагали и лечили не тражећи за узврат ништа “ради добитка и богаћења, већ Бога ради” па су у народу познати као “свети безсребреници”.

“Свети Kозма и Дамјан, браћа по телу, родом из Азије, сијали су добрим делима, па добише од Бога дар исцељења и дароваше здравље и душама и телима лечећи сваку слабост и сваку немоћ”, записао је владика Николај Велимировић.

Прочитајте још:  Стефановић: Нећу допустити да ме Владимир Ђукановић унапред осуђује

Записано је, такође, да је “Kозма љуто замерио Дамјану када је од Паладије, жене коју су излечили од тешке болести, узео три јајета и да је чак тражио да га по смрти не сахране поред брата”.

После смрти светитеља, сахрањени су заједно у месту Фереману сходно откровењу Божјем, те остадоше чудотворци како за живота, тако и после смрти.

Народ је наставио да их призива у болести и невољи и до данас.

Празник Светог Kозме и Дамјана-Врачеви Српска православна црква молитвено слави два пута – 14. новембра по новом календару, када је умро Дамјан, али и 14. јула (по новом) када је умро Kозма.

Мондо

Прочитајте још:

 

Мати Атанасија: Како изабрати сродну душу! (Видео)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *