Док “издајници” муку муче да бар ишта од Републике Српске сачувајy за српски народ “патриоте” њен државни капитал продају Хрватима

0

(Фото: Alamy Stock Photo)

Влада Републике Српске спремна је да прода државни удио у „Kрајинапетролу“ и већ је дала дозволу да хрватска „Индустрија нафте – ИНА“ изврши дубинску анализу пословања тог предузећа, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Да ИНА жели да купи „Kрајинапетрол“ у Влади знају већ дуже вријеме и крију то од других акционара, чиме их доводе у неравноправан положај.

Министар енергетике и рударства у Влади РС Петар Ђокић дао је сагласност ИНА-и да започне са „дубинским снимањем“ друштва „Kрајинапетрол“ те анализом свих докумената, пословних, правних, комерцијалних…

ИНА је тај поступак већ започела, потврђено је ЦАПИТАЛ-у, а све у циљу одређивања њених даљих корака у вези да уђелом од 9,7 одсто који има у „Kрајинапетролу“, укључујући и могућност куповине акција Акцијског фонда РС и других малих акционара.

У ИНА-и су најавили да ће након скенирања стања донијети одлуку и конкретизовати евентуалну понуду за стицање акција.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Република Српска преко Акцијског фонда посједује 42,2 одсто акција у “Kрајинапетролу”, преко Фонда за реституцију 3,2 одсто, док ПРЕФ има 6,5 одсто акција.

У овом мјесецу већ је забиљежено значајно трговање акцијама „Kрајинапетрола“. У понеђељак је акцијама овог предузећа остварен промет од 176.714 KМ. Тада су акције продате по цијени од 0,74 KМ по акцији.

Трговање је забиљежено и јуче у износу од чак 2,3 милиона KМ, објавио је ЦАПИТАЛ. Продато је 3.505.201 акција, што одговара уђелу “Петробарта”, по цијени од 0,67 KМ по акцији.

Kо су купци биће познато након што продаја буде регистрована у Централном регистру хартија од вриједности РС.

Прочитајте још:  Да ли ће Колинда Китаровић на чело НАТО

„Kрајинапетрол“ је девети мјесец ове године завршио са добити од 1,18 милиона KМ, што је дупло више него у истом периоду лани, те је најавио и исплату дивиденде.

Владу РС питали смо какав је став по питању заинтересованости ИНА-е за куповину уђела који РС има у „Kрајинапетролу“, али одговор до објаве текста није стигао.

Капитал / С. Шурлан

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *