Почели су вучји дани, чувајте се: У наредних 7 дана из куће се никоме ништа не даје, а Свети Мрата помно прати шта ко ради

0

Вукови (Фото: Youtube Printscreen)

Вучја недеља је седмица од 16. до 24 новембра, односно од Ђурђица до Мратиндана, који се слави 24. новембра, а за коју се верује да представља дане заштитнике вукова.

У време мратинаца ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Kројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове.

Према народном веровању, од 16. новембра, па све до 24. новембра временске прилике указаће нам каква ће бити предстојећа зима. Наиме, ако дани буду магловити, зима ће бити променљива и магловита, а ако буде ведро зима ће бити оштра са доста мраза!

Иначе, по народном веровању, дани од Ђурђица (16. новембар) до Светог Мрате (24. новембар) показују каква ће бити зима, који се још називају и Мратинци или Вучији дани јер је свети Мрата заштитник вукова.

Верује се да Свети Мрата у ове дане гледа ко како ради, затим држи већање с вуковима и одређује им који ће на коју страну да навали.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Домаћину који највише греши у ове дане, не иде у цркву и не поштује Светог Мрату, у кућу и торове на зиму ће доћи хроми вук, звани кривељан, који је најопаснији и кога нико не може да спречи у његовој намери. У време Мратинаца ништа се не даје из куће.

У Србији је обичај да се у ове дане клало црно пиле или млад црни петао. Kлало се ћутећи, у рану зору, на кућном прагу. Претходно се пилету или певцу црним концем завеже кљун да не пишти, да не буде никаквог гласа. Одсечена пилећа глава везивала се црвеним концем о вериге, па се са њом бајало у време доласка вукова.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *