Грчка кључа: Напоље САД, напоље НАТО и њихове базе!

0

Протести у Грчкој (Фото: AP Photo / Yorgos Karahalis)

Антиамеричке демонстрације се одржавају у Атини, у част 46. годишњице устанка Политехничког факултета против хунте „црних пуковника“ 1973. године.

Неколико стотина студената донело је данас окрвављене грчке заставе до америчке амбасаде, отпевало грчку химну и разишло се. У току су масовне демонстрације у част сећања на устанак. Демонстранти носе транспаренте и скандирају: „Напоље САД, напоље НАТО и њихове базе“.

У поворци је био и бивши премијер Алексис Ципрас, који је изгубио изборе у јулу, заједно са другим званичницима партије Сириза.

Много људи је од петка положило венце и каранфиле испред Националног техничког универзитета, где су тенкови пробили капију и у крви угушили побуну.

Манифестације се одржавају уз јако обезбеђење полиције. У центру грчке престонице распоређено је више од 5.000 полицајаца, а целог дана је централни трг Синтагма и околне рејоне надлетао хеликоптер.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Устанак студената Техничког факултета против војне хунте 1973. године био је жестоко угушен, али је довео до њеног пада. Сваке године овај датум се обележава три дана. Становници Атине и политичари полажу цвеће и венце на споменик који се налази у кругу Политехничког факултета. Тродневне манифестације завршавају се са два марша у правцу америчке амбасаде. Грци оптужују САД да су подржавали хунту у периоду од 1967. до 1974. године, и традиционално, на годишњицу устанка, студенти преко дана одлазе до амбасаде САД са окрвављеним грчким заставама, док се увече одржавају масовне демонстрације.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *