Родитељи нестале деце траже истрагу у посебном тужилаштву

0

(Фото: Принтскрипт)

Београд – Уместо Закона о несталим бебама, који је неприхватљив, надлежнима у Србији ћемо предложити да се што хитније формира посебно Одељење тужилаштва, које ће заједно са родитељима и полицијом доћи до истине о сваком појединачном случају. Досадашње искуство је показало да наложени рокови тужилаштва за истрагу нису довољни.

Ово је у суботу у Крагујевцу, на састанку родитеља из свих крајева Србије, рекао Радиша Павловић, члан владине Комисије за испитивање поступања државних органа у расветљавању пријављених случајева нестале деце у Србији.

“Родитељи имају пуно поверење само у врх државе и полицију”,  рекао је Павловић.

“Због тога ова истрага ни по коју цену не треба да иде у правосуђе. Инсистирамо на томе – све док се не истражи сваки пријављени појединачни случај сумње, а таквих је до сада око 1.500. Удружење процењује да има још бар око 3.500 непријављених случајева.”

Родитељи траже и да у истражном поступку нема квалификације дела док се не прикупе сви докази и чињенице. То је, додају, једини пут ка истини. Свака друга прича је заташкавање и води ка решавању овог проблема кроз новчану надокнаду. Многи родитељи верују да у таквим околностима може доћи и до злоупотребе законских решења, да има и оних који знају да су им деца умрла, али користе прилику да се дочепају новца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Инсистирамо на моделу који ће родитељима омогућити да пронађу живу децу”,  каже Павловић.

М- Ђошовић / Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *