Савршено чист тен: Парење лица – заборављена метода неге

0

(Фото: Пиксибај)

Кожу лица готово је немогуће савршено очистити препаратима за чишћење и умивањем, али зато је ту парење лица, прастара метода неге на коју се у савременом начину живота скоро заборавило.

Имати заиста чисто лице захтева више од обичног умивања и скидања шминке. Стара народна метода – парење лица, упркос технологији и препаратима, дефинитивно се задржало као врло важна метода неге, а користили су је још стари Римљани.

Погодности су бројне – отвара поре, уклања мртве ћелије, помаже против акни и проблематичног тена и поправља циркулацију. Зато, у размаку од најмање две седмице, очистите лице парењем.

Парење лица је одличан начин да елиминишете екстерне узроке упала на лицу и смањите појаву бубуљица, митисера или поткожних акни.

Основне ствари које вам требају за парење лица су вода, посуда, пешкир, лосион за чишћење лице, хидрантна крема, биљке чајеви или етерична природна уља која су добра за лице и глину за лице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ставите воду да прокључа

Најбоље је да то буде дестилована вода јер је вода код нас пуна каменца и хлора који баш и нису мелем на вашој кожи. Ипак, ако је немате, и обична ће послужити сврси.

Склоните сву косу са лица

Вежите и је и спречите је да пада траком за косу. Темељно оперите лице. За прање лица увек бирајте благе производе који не исушују кожу и који су на природној бази. На тај начин ћете учинити најбољу ствар за своје лице и нећете оптеретити кожу хемикалијама које јој не требају.

Оперите лице

Прочитајте још:  Продата најскупља кућа у Србији за 4,5 милиона евра

Прање коже пре чишћења лица паром јако је важно. Уколико станете да парите лице са шминком, бактеријама и прљавштином које сте накупили током дана, ваше отворене поре радо ће их примити и формирати од њих сочне и упаљене бубуљице. Али то вам није циљ, зар не? Зато оперите лице и покупите воду пешкиром.

Сипајте врелу воду пажљиво у посуду

Посуда би требало да буде стаклена или керамичка, никако не пластична. Додајте биљке које сте припремили или есенцијална уља. Ово није неопходно јер сама пара је најбитнија, али доживљај ће свакако бити потпунији уколико га овако зачините.

Ставите лице изнад паре

Немојте се превише приближавати самој пари – не желите да изазовете иритације на кожи. Држите лице 20-30 цм изнад посуде са водом и немојте да трпите уколико вам је превише вруће. Онда сачекајте да се мало вода охлади. Главу прекријте пешкиром како бисте боље усмерили пару ка лицу и удишите је. Останите тако 10-15 минута.

Скините нечистоће са лица

Након што сте на овај начин проширили поре и извукли прљавштину и бактерије из њих на површину коже, време је да их стручно елиминишете. То можете урадити на два начина:
1.Ставите глину за лице, размутите је у мањој посуди и нанесите на лице, па оставите да се осуши. Наиме, глина има спсобност да упије сву влагу, себум и све нечистоће. Када је уклоните, све ове немиле ствари отићи ће са њом.
2.Очистите лице лосионом. Избјегавајте оне на бази алкохола, јер исушују кожу и пронађите неку благу и природну варијанту која ће је уједно и нахранити.

Прочитајте још:  Гејтсова визија постковид света: Микроби ће убити 10 милиона људи

Затворите поре

За то можете употребити тонер за лице. У недостатку истог, од користи вам може бити јабуково сирће или лимунов сок, само их разредите са водом. На јединицу сирћета (или лимуна) додајте 3 јединице воде. Намочите ватицу у раствор и нанесите на лице

Нанесите овлаживач за лице

Топлота генерално исушује кожу (зато се не препоручује ни да перете лице са превише топлом водом) па је овај корак неопходан. Уколико немате овлаживач, неку хидратантну крему на природној бази, ово је тренутак када вам од користи могу бити уља за лице.

Неке од биљака које су добре за парење лица:

Камилица делује благо и добра је ако имате осетљиву кожу склону иритацијама и црвенилу.
Лаванда делује умирујуће, а има и антибактеријска својства па смањује упале.
Мента је добра онда када желите да расхладите кожу, а уље пеперминта још боље. Уједно је добро и за зачепљене синусе.
Уље чајевца је идеално за оне који умају упаљене бубуљице.

За масну кожу најбоље је парити лице на слиједећим биљкама: камилица, лаванда, рузмарин, латице руже, лимунова трава, семе дивље мирођије. Уколико имате упаљене бубуљице, немојте заобићи жалфију или лист боровнице и малине јер су пуни антиоксиданата.

За парење сухе коже најбоље биљке су: комбинација једнаких делова рузмарина, камилице, менте, латица руже. Такође се преоручују и цветови камфора и боражина или бар неколико капи њиховог уља.

За парење против бора најбоље биљке су: коријен маслачка, камфор, цвијет нарамнџе, али и уље витамина Е и А. Ова уља се стављају прије парења лица на мјестима где имате ситне боре.

Уколико вам је кожа склона црвенилу или имате изражене капиларе, немојте примењивати парење лица.

Прочитајте још:  Мало село у близини Kњажевца које чува средњовековну историју у цркви занимљиве архитектуре

Вести

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *