Стеже се обруч око универзитета у Хонгконгу: Још 200 студената заробљено, покушавају да побегну кроз канализацију (Видео)

0

Хонгконкг

Хонгконг – Око две стотине демонстраната који протестују против кинеске владе још је забарикадирано у Политехничком факултету у Хонгконгу. Кампус окружују јаке полицијске снаге, а насилни протести који трају већ три дана оставили су демонстранте без основних намирница и пијаће воде.

Палећи ватре, бацајући Молотовљеве коктеле и испаљујући на полицајце камење из справа за катапултирање, импровизованих на лицу места, демонстранти су узвратили на нападе полиције.

Хапсећи највећи број оних студената који су се дали у бекство, полицајци су успели да успоставе какву-такву контролу над ситуацијом. При хапшењу демонстраната, користили су гумене метке и сузавац.

https://twitter.com/___serenaaa/status/1197016232202911744?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1197016232202911744&ref_url=https%3A%2F%2Fsrb.news-front.info%2F2019%2F11%2F20%2Fstezhe-se-obruch-oko-univerziteta-skoro-200-studenta-demonstranata-josh-uvek-zarobleno-pokushavali-da-pobegnu-kroz-tunel-za-kanalizatsiju-video%2F

Неки од студената прибегли су очајничком покушају да побегну са yниверзитета користећи тунел за канализацију, али су спречени.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ухапшени студенти и они који се лажно издају за академце и пружају им подршку у протесту, ризикују да добију и до десет година затвора.

Будући да су, бранећи се од полицијских напада, забарикадирани демонстранти користили све што им је долазило под руку да узврате паљбу полицијским снагама, од уторка је власт у Хонгконгу одобрила да се припадници снага безбедности на дужности појаве у цивилу.

Махом млади демонстранти имају листу са пет кључних захтева, међу којима је и покретање истраге о полицијској бруталности. У корену свих захтева лежи бојазан да Кина полако, али ефикасно, нарушава национални идентитет Хонгконга, како то формулишу светски медији.

Уместо да се напетости стишавају, сад би тек могле да букну, оцењују аналитичари.

Прочитајте још:  Осми дан протеста у српским општинама на Косову и Метохији: Одавде нема даље

— Назвао бих то катастрофом — казао је један младић који је два дана провео у Политехничком кампусу. — Нисам мислио да би ситуација могла да се претвори у хаос. Демонстранти покушавају да побегну, али бивају ухапшени, рањени и веома мали број има срећу да побегне неозлеђен. Они који су остали и не покушавају да побегну, пате од глади и промрзлина.

Један други демонстрант (16), потврдио је да је одлучио да се преда, пошто је, са групом студената, сатима покушавао да побегне. «Страхујемо од тренутка кад ће нам бити изречена казна», рекао је.

Свет су обишле слике снимљене мобилним телефонима на којима се виде грађани Хонгконга како дотурају храну и воду заробљенима у кампусу и својим аутомобилима одвозе оне који су успели да изађу, да би их спасли од полиције.

ХАПСИЛИ СМО САМО ПУНОЛЕТНЕ!

По речима лидерке из Хонгконга Кери Лам, око 600 демонстраната напустило је кампус. Она је апеловала на студенте да се предају и поновила да насиље неће бити примењено према онима који буду показали намеру да своју ситуацију реше у мирним путем.

Старост оних који су остали је испод 18 година. Власти су потврдиле да су ухапшени искључиво пунолетни демонстранти, док су малолетни пуштени кућама.

АПЕЛ ИЗ УН

Канцеларија за људска права УН апеловала је на власти у Хонгконгу да зауставе ескалацију насиља на Политехничком факултету и прогласе да је ситуација на терену, «веома блиска хуманитарној кризи».

Откако су у јуну у овој кинеској провинцији избили протести најпре усмерени на закон по коме се преступници из Хонгконга упућују у Пекинг, ових дана трају најнасилније и најмасовније демонстрације.

Прочитајте још:  Мирослав Милетић: Добили смо шансу од убијене деце

И. Станојевић / https://srb.news-front.info/

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *