“Бели шлемови укључени у трговину органима”

0

(Фото: EPA/ MARCO DE SWART)

Москва – Директор Руске фондације за студије демократије Максим Григоријев тврди да је невладина организација “Бели шлемови” умешана у трговину органима Сиријаца.

Григоријев је додао да је реч о Сиријцима који живе у зонама које контролишу екстремисти, приликом представљања истраживања “Беле кациге: терористички подстицаји и извори дезинформација” у Министарству спољних послова Русије, за коју је предговор написао руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

“Они (Бели шлемови) су кључни елемент у овој илегалној шеми уклањања органа. О томе смо чули од људи са којима смо разговарали. Ти подаци су били за нас непријатно изненађење”, рекао је Григоријев.

Према његовм речима истраживачи су добили те информације док су интервјуисали становнике сиријског региона где су Бели шлемови најактивнији. Григоријев и истраживачи су интервјуисли више од 100 становника Алепа, Дамаска, Деир ел Зора и Сакбе, али и 40 чланова Белих шлемова и око 20 чланова наоружаних група. Григоријев је казао да су сведоци навели да су Бели шлемови умешани у евакуацију људи којима су обећавали медицинску помоћ, након чега су њихови рођаци примили њихова тела без неких виталних органа.

Григоријев је додао да је према медијским написима кооснивач Белих шлемова Џејмс Ле Мезурије, који је недавно умро под сумњивим околностима, боравио у бившој Југославији крајем 90-их година, када је у пуном јеку било вађење и трговина људским органима на Kосову.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Шема илегалног вађења органа становника Србије извођена је на територији где је Мезурије био, а потпуно исти систем је створен у Сирији. То раде Бели шлемови”, рекао је Григоријев.

Прочитајте још:  Почела друга рунда преговора Русије и Украјине

Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *