5 најпрљавијих намирница које једемо баш сваки дан: Извор зараза и опасних бактерија!

0

Месо (фото: Profimedia)

Проблем са овим намирницама јесте то што долази из загађене средине и изузетно је прљава и може да садржи бактерије, па је самим тим опасна за здравље. Ево о којим се намирницама ради и како да се заштитите:

1. Млевено месо

Истраживање аграрног министарства у САД-у је показало да у говеђем млевеном месу постоје бактерије као што су стафилококе, салмонела, листерија и клостридија. Добра вест је да се Ешерихија коли открива све ређе.

Да бисте се сачували, у продавницама бирајте месо које је било претежно храњено травом, пријатне боје и лепе структуре. Ако је мирис меса пријатан, то говори да се у њему налазе зачини који се обично користе да би нешто прикрили. Kод куће увек правите пљоснате ћуфтице, танке пљескавице и ћевапе, да месо унутра не би остало недовољно испечено.

2. Пилеће месо

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оно може да буде заражено салмонелом, кампилобактеријама, Ешерихијом коли и другим патогеним микроорганизмима. Осим тога, у пилетини се могу открити антидепресиви, кофеин, антибиотици и велике дозе хормона раста. Превентивне мере укључују куповање меса из органског узгоја. Kод куће увек одвајајте бубреге, јетру и кожу пилета, јер се у њима задржавају најштетније супстанце. Састојци као што је поморанџа, разни зачини и боровнице убијају све штетне састојке својим антиоксидансима, тако да их ваља често користити приликом термичке обраде пилетине.

3. Kобасице

Министарство здравља у САД-у је открило да кобасице могу бити заражене листеријом. Лоше је што ове бактерије изазивају најразличитије инфекције стомачно-цревног тракта и размножавају се на хладним местима попут фрижидера.

Прочитајте још:  Топлотни талас пред Србијом: Прете опасне температуре

4. Остриге

У овим укусним морским плодовима из океана налазе се бактерије као што је салмонела, кампилобактерија и виброни. Они могу бити узрок сепсе, норовируса и уретитиса.

5. Јаја

Најопаснија је љуска јајета. У њој се може наћи салмонела и листерија. У самим јајима може бити трагова антибиотика. Kада купујете јаја у продавници, прво проверите рок трајања, а након тога да ли су цела, односно да ли постоји могућност да су преко напукле љуске нечистоће и бактерије могле да уђу у јаје.

Бонапети

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *