Ко је од начелника Одељења за наркотике тражио да прекине акцију и обустави заплену дроге у Јовањици?

0

Јовањица

Да су се двојица узгајивача марихуане тог четвртка 14. новембра 2019. године придржавала саобраћајних прописа, вероватно су могли још дуго несметано да се баве овим нелегалним послом.

Међутим, тог дана десио им се „пех“. Возили су ауто-путем бахато и током претицања користили полицијску сирену и ротацију. На њихову жалост, у возилу које су претекли били су, према сазнању БИРН-а, највиши инспектори полиције и то баш из Одељења за наркотике београдске полиције.

Они су позвали прву полицијску патролу која је зауставила бели „ауди А8“. Убрзо су пристигли и инспектори Одељења за наркотике које је „ауди“ претходно претекао, а међу њима је, како БИРН сазнаје, био и начелник тог одељења Слободан Миленковић.

По изласку из аутомобила, сувозач из „аудија“ показао је полицијску легитимацију (чији је изглед веран оригиналној полицијској „значки“). Након провере на лицу места, утврђено је да легитимација не постоји у систему и да је реч о лажном документу.

Тако је до откривања плантаже марихуане у стакленицима газдинства Јовањица из Старе Пазове дошло практично – случајно. Оно што је уследило показало је да то откриће није било свима у интересу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Полиција која се навелико хвали сваким заплењеним грамом дроге, у овом случају се огласила тек неуобичајено кратким саопштењем и то тек након што су се незваничне информације појавиле у медијима и на друштвеним мрежама.

Ни полиција ни тужилаштво нису желели да нам одговоре на питање да ли је и ко у телефонском разговору тражио од начелника Одељења за наркотике да прекине акцију, односно да обустави даљу истрагу. МУП није одговорио на то питање, док су из тужилаштва казали да они нису надлежни и упутили су нас на полицију.

Због тога остајемо без потврде, али и демантија навода да је акција Одељења за наркотике прекинута једним телефонским позивом и да је до наставка поступка дошло тек пошто је јавност, ипак, сазнала за догађај.

Прочитајте још:  ГРМЉАВИНА У ФЕБРУАРУ ЗНАЧИ САМО ЈЕДНО

Фалсификоване исправе

Укупно девет особа, укључујући и двојицу који су били у „аудију“, налазе се у притвору због сумње да су узгајали дрогу, потврдили су за БИРН и МУП и Тужилаштво за организовани криминал.

У питању су П.K, З.М, В.Ж, П. Ж, П.Х, С.Х, В. Б, Б. Ј. и Б.М, који се сумњиче да су као организована криминална група извршили кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

„Организованој криминалној групи се ставља на терет да је у периоду од јануара до новембра 2019. године, на подручју општине Стара Пазова и Инђија, односно у стакленицима привредног друштва Јовањица, вршили узгајање опојне дроге канабис која садржи психоактивну компоненту ТХЦ у количини већој од 0,3%“, пише у одговору тужилаштва упућеног БИРН-у.

Иначе, према Закону о психоактивним контролисаним супстанцама, забрањено је гајење врста и варијетета конопље (род Цаннабис) који могу садржати више од 0,3% супстанци из групе тетрахидроканабинола.

Наводи се и да је свих девет особа саслушано у Тужилаштву за организовани криминал и да је свима на предлог тужилаштва, судија за претходни поступак Посебног одељења Вишег суда у Београду, одредио притвор.

Из МУП-а нам је такође потврђено да је код једног од приведених пронађена фалсификована полицијска легитимација. Против њега је поднета кривична пријава због кривичног дела посебни случајеви фалсификовања исправе.

МУП додаје да је он одмах приведен у полицијску станицу, након чега му је одређено задржавање до 48 часова, као и да се тренутно се налази у притвору.

Против возача „аудија“ написана је прекршајна пријава јер је „возило, мимо закона, било опремљено светлосном и звучном сигнализацијом“.

„Ни возач аутомобила, ни осумњичени, никада нису били запослени у Министарству унутрашњих послова, а ни светлосна и звучна сигнализација на возилу нема везе са оном коју користи полиција“, стоји у одговору МУП-а на питања БИРН-а.

Прочитајте још:  У Звечану опсадно стање, до зуба наоружани Кфор и косовска полиција бибер спрејом на Србе

Из полиције и тужилаштва наводе да је осумњиченима „суд, по истеку задржавања од 48 часова, одредио притвор“, али не наводе да ли је до привођења дошло 14. новембра или дан касније, када је информација доспела у јавност.

Индиције и чињенице

Прве гласине да се откриће плантаже марихуане због нечега прикрива, „подгрејала“ је чињеница да се полиција није одмах огласила у вези са тим случајем.

Прво штуро саопштење уследило је тек након што су медији објавили незванична сазнања, према којима су у узгајање наркотика били умешани и припадници полиције.

Након медија огласио се и Мирослав Алексић, посланик Народне странке који је на конференцији за новинаре упитао да ли постоје две струје у полицији, али и да ли у полицији постоји организована криминална група умешана у производњу марихуане.

Тек након овога, 19. новембра, огласила се полиција штурим сопштењем, иако уобичајено опсежно извештава јавност о сваком граму заплењене „траве“ и других наркотика.

У овом саопштењу поменуто је „професионално поступање полиције“, а за остале информације, јавност су упутили на тужилаштво.

Почеле су да пристижу и нове гласине из извора блиских полицији, међу којима и она да је у телефонском именику осумњиченог са лажном (али оригиналу верном) службеном значком били записани и бројеви телефона и контакти са неколико високопозиционираних и утицајних личности политичког живота Србије.

Букнуле су и друштвене мреже на којима су постављени линкови извештаја појединих портала из 2015. и 2016. године када је тадашњи министар за рад Александар Вулин на том имању брао парадајз, а посланик СНС-а Зоран Бабић газдинство за (бар званично) узгајање органских производа, назвао „српском причом о успеху“.

Уз све поменуте индиције и чињенице, посебно оне званично потврђене – да је првоосумњичени имао службену, мада лажну легитимацију МУП-а, као и да је поседовао светлосну и звучну сигнализацију на свом „аудију А8“, ипак и даље остајемо без одговора на питање учествује ли полиција у производњи дроге пружањем политичке заштите криминалцима.

Прочитајте још:  Србија треба да покаже одлучност у косовском питању, по угледу на Русију

Иако на сајту Јовањице пише да су „у потпуности посвећени производњии и дистрибуцији органске хране и осталих производа из ове области“, извори кажу да је марихуаном било засађено више хектара земљишта тог газдинства. Ипак, званичног податка о количини откривеног канабиса још увек нема.

У допису полиције БИРН-у наводи се да припадници Министарства унутрашњих послова „на једном пољопривредном добру у околини Старе Пазове“ и даље предузимају све законом предвиђене мере и радње по налогу Тужилаштва за организовани криминал.

„Претреси на пољопривредном газдинству у околини Старе Пазове и даље су у току, а коначна количина заплењених наркотика биће позната када буду посечене све стабљике на парцелама и када буде завршено њихово вештачење“, навео је МУП.

Узгајалиште „органик“ канабиса

Привредно друштво Јовањица основано је 2011. године. Већински власник је 38-годишњи Предраг Kолувија са 75 одсто удела, док је остатак у поседу Александра Анђића.

Иако је реч о пољопривредном газдинству, фирма нема земљиште у власништву, али зато Kолувија поседује 118.705 квм у Старој Пазови и Бачком Петровом Селу.

Осим што је сувласник Јовањице, Kолувија је и власник предузећа Ресторан Јовањица основаног 2014. Власник је и привредног друштва Балкан гроw регистрованог за неспецијализовану трговину на велико, основану 2016. Његово је и предузеће Јовањица градња, основано у јулу ове године. Истог датума основао је фирму за рачунарско програмирање XТРАСОФТ.

Власник је и предузетничке трговинске радње ПИАЗЗА ОРГАНИKА коју је основао 2016. Од 2018. сувласник је и ПТМАЕРО ДОО, фирме за ваздушни превоз терета.

Јавно.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *