Србија на Сретење усваја декаларацију о војној неутралности

0

Београд – Лист Политика пише да ће Србија донети посебну декларацију о војној неутралности, а истом темом баве се и Новости које најављују да ће се то догодити на Сретење.

Како наводи Политика, Парламент ће усвојити три документа којима се потврђује неутралност, а та ће позиција први пут бити дефинисана посебним актом.

У претходна је два дана председник Србије, како наводи лист, у два наврата „печатирао“ позицију Србије као војно неутралне земље, најпре изјавом након седнице Савета за националну безбедност и затим након конференције за новинаре коју је држао с македонским председником.

Управо је Вучић најавио да у наредна месеца очекује да се пред скупштином појави свеобухватни правно обавезујући политички акт који би значи комплетну потврду унутрашњег и спољнополитичког пута Србије, те потврду војне неутралности и даљег јачања такве позиције.

Политика сазнаје да се припрема и посебан акт – декларација о војној неутралности, јер, како наводи, до сада позиција војне неутралности није утврђена посебним актом и само је проглашена као део једног документа донетог због статуса Косова и Метохије.

Новости о овој теми пишу као о пакету аката којима ће Србија „зацементирати“ свој стратешки правац у наредном периоду, па најављују да ће 15. фебруара у Народној скупштини бити усвојени посебна декларација о политичкој независности и војној неутралности.

У том сету наћи ће се и стратегија одбране и националне безбедности, наводе Новости и додају да би то требало да буде најважнија политичка последица наводне шпијунске афере, која је, како наводе, упркос могућим последицама, учврстила државно руководство у намери да по сваку цену одбрани независност Србије и сопствени пут без утицаја страног фактора, било да долази са Истока или са Запада.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.