Сеизмолог: Сеизмолошка активност ће после овог земљотреса трајати месецима

0
земљотрес

(Фото: пиxабаy.цом)

Сеизмолог Бранко Драгичевић рекао је да ће сеизмолошка активност у Албанији и у региону, после јутрошњег земљотреса, трајати месецима и да ће се тако после главног удара догодити стотине и стотине накнадних. Према његовим речима, јутрашњи земљотес био је један од најснажнијих у Албанији у последњих 30 до 40 година.
Дежурни сеизмолог у Републичком сеизмолошком заводу Миодраг Петровић изјавио је да се после јаког земљотреса у Албанији, и у Србији могу очекивати подрхтавања тла и слични чулни ефекти, али да грађани не треба да паниче јер се ради о ефектима који не узрокују штете или рушење објеката.

Петровић је казао да се не може искључити ни појава слабијег земљотреса на југу Србије, у околини Призрена и Пећи, јер се и са албанске стране границе догодило више земљотреса. Према његовим речима, то је природна последица релаксације тла, која се може очекивати док се све не доведе у стање равнотеже.



Он је подсетио да се најјачи земљотрес догодио јутрос у 3.54, десетак километара од албанске луке Драч, и да је имао магнитуду од 6,4 Рихтерове скале, што је доста јако за овдашње услове. Према његовим речима, срећна је околност што је епицентар земљотреса био у мору па је тако умањено оштећење за објекте на копну.

„Земљотрес се осетио и на целом простору Балкана, и у Грчкој и у Македонији, Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Имали смо бројне позиве из читаве земље а подрхтавање тла су нарочито осетили људи који живе на вишим спратовима“, рекао је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ЗАВЕТ СВЕТОГ САВЕ: Овај јединствени кодекс је вековима уређивао живот Срба

Указао је да се код јаких земљотреса обично јављају две законитости – да се у епицентралној области догађа већи број слабијих или јачих потреса, односно да се на ширем подручју догоди такозвани „окидачки ефекат“.

„То се показало на примеру земљотреса који је регистрован на потезу између Невесиња и Стоца, као и неколико јачих у Средоземном мору“, рекао је он.

Вести

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *