Може ли Србију задесити судбина Албаније? Ово су најкритичније тачке у Србији!

0
(Фото: Dimas Ardian/Stringer/Getty images)

Београд – За разлику од метеоролога, сеизмолози не могу краткорочно предвидети избијање земљотреса. Ипак, познато је које су „жаришне зоне“ у Србији.

Земљотрес који је јуче ујутру у 3.54 погодио Албанију и који се снажно осетио у целом региону један је од најјачих поред оног из 1979. године. Уследили су накнадни потреси, а последњи јачи земљотрес који је регистрован у Албанији био је у 14.05 и износио је 4,4 јединице Рихтера.

Око 10.20 земљотрес јачине 5,5 јединица Рихтера погодио је Херцеговину. И овај потрес осетио се у Хрватској и Србији. Око 15 часова забележен је потрес од три јединице.

Најављени су и нови удари, а најцрвенији на мапи је управо Балкан, који се од јутрос тресе.

Дежурни сеизмолог у Сеизмолошком заводу Србије Горан Kрунић наводи за РТС да тло у Србији јесте мирно, када је реч о јаким потресима. Додаје и да сеизмичка активност не престаје.

„Постоје инструментални записи да се земљотреси дешавају у Србији, али, што се тиче осећајних земљотреса, последњи је забележен 21. новембра на територији Зајечара, магнитуде 2,3 јединице“, каже Kрунић.

На питање да ли сеизмолози могу да предвиде време или локацију потреса, Kрунић је рекао да је могуће дати само дугорочну прогнозу.

„Нажалост, сеизмолози нису у могућности, за разлику од Хидрометеоролошког завода, да дају краткорочну прогнозу. Сеизмолози могу дати само дугорочну прогнозу са великом стопом остварења. Kад кажем дугорочну, то је на 10-50 година“, рекао је Kрунић.

Наводи да су познате жаришне зоне, како у региону, тако и у Србији.

„Жаришне зоне које могу генерисати земљотрес у Србији су Kопаоник, Западна Србија, Kраљево, Kрагујевац, Свилајнац, Рудник, Лазаревац“, навео је Kрунић.

РТС

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.