НАСА: 5Г мрежа озбиљна претња за метеоролошку прогнозу

0
(Фото: Pixabay)

Глобална телекомуникациона 5Г мрежа ће угрозити прикупљање метеоролошких података уколико буде радила на фреквенцији од 24 гигахерца (ГХз), упозоравају америчке државне агенције и Светска метеоролошка организација.

Kако преноси Вашингтон пост (Wасхингтон Пост), Државна управа за океане и атмосферу Сједињених Америчких Држава (НОАА) и НАСА оцењују да би та фреквенција изазвала сметње преноса података са метеоролошких сателита који орбитирају изнад полова.

У извештају НОАА се наводи да би се изгубило скоро 80% података који долазе са сателитских предајника, а који се шаљу на истим или сличним фреквенцијама. Свака деградација ових података може наштетити тачности предвиђања увођењем слепих тачака у метеоролошке моделе.

Процењује се да ће би се прецизност метеоролошких предвиђања у најгорем сценарију смањила на ниво из осамдесетих година прошлог века.

Више од 3.000 представника свих држава на свету прошле недеље је у Шарм ел Шеику усагласило правила и опсеге фреквенција на којима ће 5Г интернет радити, која не штите комуникацију са сателитима у довољној мери.

Пре тога, амерички регулатори су извршили аукцију радио-опсега за 5Г мрежу, упркос упозорењима да би неодговарајуће фреквенције наштетиле прикупљању података о времену.

Америчке федералне агенције су најавиле да ће спровести нове студије како би идентификовале потенцијалне проблеме, као и привремене мере за избегавање сметњи.

Нова економија

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.