Нова акција „Белих шлемова“ открива скандалозну заверу Запада у Сирији

0

Бели шлемови (фото: AP Photo / Feras Domy)

Циљ припреме нове акције „Белих шлемова“ у подручју Идлиба говори о томе да Запад жели на све начине да осујети процес стабилизације у Сирији и још један је доказ да водеће светске силе нису одустале од идеје свргавања сиријског лидера Башара ел Асада, сматрају аналитичари.

Министарство одбране Русије саопштило је да су разоткривени „скандалозни“ планови Белих шлемова — да уз помоћ терористичке организације „Хајат Тахрир ел Шам“ (бивши „Нусра фронт“) у подручју Идлиба спроведе имитацију ваздушних напада и употребу хемијског оружја, са циљем да се окриве руске и сиријске снаге.

Према сазнањима руске војске, да би то извели „Бели шлемови“ су у село Сармад, које се налази на удаљености од 30-ак километара од Идлиба, допремили контејнере са хемикалијама, делове муниције са совјетским и руским ознакама, као и професионалну опрему за снимање.




Планирано је да лажни видео-снимци о разарањима током ваздушних напада и артиљеријском гранатирању цивилних објеката, као и о употреби хемијског оружја у провинцији Идлиб, буду објављени на друштвеним мрежама и да се представе као доказ злочина Дамаска и Москве против цивила.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Запад понавља опробане завере

Према речима стручњака са Руског института за стратешка истраживања Владимира Фитина, до оваквих провокација долази зато што западне силе, које стоје иза организације „Бели шлемови“, ништа друго ни не могу да смисле како би стали на пут процесу стабилизације Сирије.

У питању је, како тврди, већ опробана тактика коришћења средстава попут стварања провокационих видео-снимака и прављења лажног спектакла, као што се већ догађало у различитим деловима Сирије — у Думи, надомак Дамаска, као и у Хан Шејхуну.

Прочитајте још:  Шведски лекар тврди: Kарантин је штетнији од вируса

Не треба заборавити да је управо провокација са хемијским нападом у Хан Шејхуну послужила Западу, а највише Америци, да спроведе ракетни напад на аеродром „Шаират“.

Шта је чинити?
Борис Долгов из Центра за арапска истраживања при Руској академији наука каже да је потребно свим расположивим снагама стати на пут реализацији таквих провокационих дејстава. Са једне стране, то спроводи сиријска војска, наносећи прецизне војне нападе по положајима терориста у том подручју, а пре свега по припадницима „Хајат Тахрир ел Шама“.

Међутим, констатује Долгов, потребно је наставити и политичку и информациону борбу како би се јавност информисала о томе шта се заправо догађа у Сирији, што у великој мери ради Русија обелодањивањем планова тих терористичких групација.

„Свет мора да зна шта се дешава, јер, на жалост, велики број западних медија дезинформише светску јавност о томе шта ’Бели шлемови‘ стварно раде. Могуће је да део новинара ни не зна који је главни циљ ’Белих шлемова‘, међутим, засигурно има и велики број оних који то намерно раде“, истиче он.
Ко су „Бели шлемови“?




Организација „Бели шлемови“, која је широко позната и подржана на Западу, настала је 2013. године са циљем, како су тада сами навели — „спасавања цивила у ратним зонама“, међутим, од самог почетка је сиријске власти оптужују за везе са екстремистима и за спровођење непријатељске пропагандне активности.

Министарство спољних послова Русије назвало је делатност „Белих шлемова“ елементом информационе кампање која служи за дискредитацију сиријске власти и окривило их је за провокацију која је дала повод Западу да оптужи Дамаск за примену хемијског оружја.

Прочитајте још:  Јужнa Корејa и Саудијскa Арабијa потписале меморандум о одбрамбеној сарадњи

Један од оснивача ове организације је и Џејмс ле Мезирје, тадашњи шеф невладине организације „Мејдеј рескју“, који је спроводио разне активности у ратним зонама широм света, између осталог и у Босни и Херцеговини, затим на Косову, али и у Ираку и Либану.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *