Јапан купује ненастањено острво за вежбе америчке војске

0
јапан

(фото: PRINTSCREEN/GOOGLE MAPS)

Јапанска влада саопштила је како је пристала да купи ненасељено острво на југозападу земље, да би га употребила за вежбе војске и слетање војних летелица.

Острво Маге је у већинском власништву компанија из Токија, а налази се у округу Kагошима и величине је осам квадратних километара.

Влада ће платити 146 милиона долара, а како се наводи, то ће отворити пут премештању места за вежбање америчких војника са острва Ивото у Тихом океану, преноси Kјодо.




“Веома је важно да се обезбеди место за вежбе, а ми ћемо наставити да покушавамо да изградимо стални објекат у што краћем периоду”, рекао је генерални секретар Владе Јошихиде Суга.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Америчка војска је користила вежбе полетања и слетања у својој бази Атсуги у близини Токија, али место за обуку је 1990. године привремено премештено на острво Ивото због притужби на буку.

Прошле године то место је пребачено у још удаљенију базу Ивакуни, због чега су САД тражиле од Јапана да пронађе погоднију и трајнију локацију за вежбе. Острво Маге налази се 400 километара од острва Ивакуни и оно је у већинском власништву компанија из Токија.

У мају ове године власници острва прекинули су преговоре са владом због избора, а ове јесени настављени су преговори.

Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *