Вашингтон ратификовао протокол о ступању Македоније у НАТО

0

НАТО (Фото: REUTERS / Francois Lenoir)

Сједињене Америчке Државе (САД) завршиле су процедуру ратификације протокола за Северноатлантски споразум у вези са ступањем Северне Македоније у НАТО, саопштио је амерички државни секретар Мајк Помпео на свом налогу на Твитеру.

„Задовољство ми је да објавим да су Сједињене Америчке Државе ратификовале протокол ступања Северне Македоније у НАТО. То је један корак ближе да поздравимо Северну Македонију као 30. чланицу Алијансе“, написао је Помпео.

​У јуну 2018. министри спољних послова Македоније и Грчке су на обали Преспанског језера, дуж којег пролази граница двеју земаља, потписали споразум о новом званичном имену Бивше Југословенске Републике Македоније. Преспанским споразумом предвиђена је употреба назива Република Северна Македонија. Овај споразум требало је не само да реши дугогодишњи спор са Атином око имена ове балканске земље, који се поклапа са именом северне грчке регије, већ и да отвори за Скопље пут у НАТО и Европску унију. Средином фебруара ове године Преспански споразум је ступио на снагу.

Већина земаља Алијансе већ је ратификовало протокол о пријему Северне Македоније у НАТО.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *