Бивши шеф Пентагона: Свет је на ивици хладног рата

0

(Фото: Depositphotos / Ronniechua)

Мањак узајамног поверења и лакомисленост политичара довели су до тога да је ризик од нуклеарне катастрофе сада већи него у време хладног рата, изјавио је бивши шеф Пентагона Вилијам Пери.

„Данас смо на ивици новог хладног рата. САД и Русија опремају свој нуклеарни арсенал, трошећи невероватне ресурсе. Поново нам прети опасност од хладног рата, која је, како ми се чинило, била иза нас. Опасност од нуклеарне катастрофе данас је већа него у време хладног рата“, оценио је он.

„Казаљке познатог пројекта ’Сат судњег дана‘ тренутно се налазе на два минута до ’поноћи‘, која означава нуклеарну катастрофу“, упозорио је бивши министар.

Током хладног рата само једном је било такво стање, 1953. године, када су САД и СССР тестирали своје термонуклеарне бомбе.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Потпуно се слажем са том проценом. Сматрам да смо то ми допустили, јер лидери и народи обе наше земље просто не схватају колико је то опасно. Ми делујемо неадекватно на овом нивоу опасности“, истакао је Пери.

Према његовом мишљењу, у последњих 20 година и САД и Русија су „деловале неразумно“, али, како је рекао, није питање ко је крив, него како да се измени ситуација.

Када је реч о САД, Пери сматра да прво треба да се прекине пракса лансирања балистичких ракета без претходног упозорења Русије и других земаља, да се смање овлашћења председника у тој сфери и да се спречи нова нуклеарна трка у наоружању.

„Тренутно су у Конгресу САД на разматрању нацрти закона који се односе на прве две опасности, али нема никаквих шанси да се они усвоје следеће године, јер наш народ и наш Конгрес не схватају опасност“, констатовао је Пери.

Прочитајте још:  Патријарх Павле добија споменик у центру Москве

Према његовим речима, крајњи циљ је елиминисање постојећег нуклеарног оружја у целом свету, али, како је рекао, то је у догледној будућност „мало вероватно“.

„Сат судњег дана“ први пут се појавио на првој страни америчког магазина „Билтен атомских научника“ 1947. године. Најдаље од поноћи стрелице су биле 1991. године, док су након Хладног рата научници сматрали да се човечанство одвојило од нуклеарне катаклизме читавих 17 минута.

Последње године стрелице се померају само напред — последњи пут то се десило пре годину дана, када се сат зауставио на 23 часа, 57 минута и 30 секунди.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *