Проклетство Жак де Молеа- последњи велики мајстор темплара

0

(Фото: Пиксибај)

Након мучења и понижавања, заједно са другим витезовима, 18. марта 1314., Жак де Моле, последњи велики витез темплара, био је спаљен на скели.

Жак де Моле је успешно организовао између 1293. и 1305. године бројне експедиције против муслимана и успео је да уђе у Јерусалим 1298. године, поразивши султана Египта, Малеја Нацера, и 1299. у близини града Емеса.

Године 1300. де Моле је организовао инвазију на Александрију и спремао се да освоји Тартус на сиријској обали, али је на крају поражен.

1307. папа Kлемент В и краљ Француске, Филип ИВ, наредили су хапшење Жака де Молеа и осталих витезова под оптужбом за светогрђе против Светог Христа, јерес и идолопоклонство према Луциферу.

Моле је под тортуром прогласио и признао оптужбе које су му изречене; иако их је касније повукао.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То је довело до његове смрти јер је на крају био спаљен на скели пред катедралом Нотр Дам, где се на неко време повукао пре његовог спаљивања.

Пре него што је умро, поносан на лојалност Француској са којом су он и његови људи тријумфовали у било којој мисији која им је била поверена, и свесни да се краљ Француске уротио да уништи темпларе, бацио је проклетство на све оне који су били укључени у издају.

Пре него што је умро, Жак де Моле је прогласио невиност Реда и, према легенди, проклео кривце за уроту:

“Бог зна ко је погрешио и грешио. Несрец́а ц́е ускоро задесити оне који су нас погрешно осудили; Бог ц́е осветити нашу смрт. Сви који су против нас ц́е трпети због нас. Молим вас да окренете моје лице према Девици Марији, од које је рођен наш Господар Христ.”

Прочитајте још:  Какву "историју" уче шиптарска деца: У време Немањића СПЦ је узурпирала древне албанске цркве



Неки кажу да се његово проклетство остварило, јер је папа Kлемент умро тек месец дана касније, а краљ Филип је преминуо у ловачкој несрец́и пре краја године.

Ред Храма је основан 1129. године и брзо је успостављен као једна од најпрестижнијих организација средњовековног хришц́анства.

Биле су неуморне борбе у крсташким ратовима и њихово стручно руководство поставило је темеље модерног банкарског система.

Временом су стекли много новца и моц́и, до те мере да су дошли да позајмљују новац у неколико држава. Један од њихових поверилаца био је и сам Филип ИВ, краљ Француске.

Са двоструком намером да задржи новац и оконча наредбу, верује се да се уротио с папом Kлементом В како би окончао темпларе 1307. године.

Свет тајни



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *