Санта леда тешка 315 милијарди тона одломила се од Антарктика

(фото: Shutterstock)

Санта леда – тешка 315 милијарди тона – заузима површину од око 1.636 квадратних километара и мало је мања од шкотског острва Скај. Има и име – зове се Д28. Сви ови подаци недвосмислено указују на то да ће Д28 морати константно да се посматра, а промене прате, јер би у будућности могла да представља опасност по бродове.

Последњи пут када је са Ејмери кренула санта леда било је то почетком шездесетих година 20. века, и заузимала је простор од око 9000 квадратних километара. Ејмери је, иначе, трећа највећа ледена полица на Антарктику, и представља кључни одводни канал за исток континента. Ова ледена полица је у основи плутајући наставак низа глечера који се с копна сливају у море. Топљењем санти леда ови ледени токови одржавају равнотежу.

Иначе, део Ејмерија са којег се „одвалио“ Д28 има и надимак – Лоосе Тоотх, јер на сателитским снимцима невероватно подсећа на зубе какве имају мала деца. Иако прилично климав, Лоосе Тоотх је и даље повезан са остатком полице Ејвери.„То [Лоосе Тоотх] је као кутњак у поређењу са бебиним зубом“, каже за Би-Би-Си њуз професорка Хелен Фрикер са Института за океанографију Скрипс.

Она је још 2002. године предвидела да ће се Лоосе Тоотх одвојити негде између 2010. и 2015.

Иако неки мисле другачије, проф. Фрикер тврди да не постоји веза између овог догађаја и климатских промена. Сателитски подаци још од 1992. показују да је Ејмери приближно у равнотежи са својом околином, упркос томе њена површина лети интензивно топи.

„Иако је на Антарктику много тога о чему треба бринути, још нема разлога за узбуну када је ова ледена полце у питању“, каже она.

И поред тога, Аустралијска антарктичка дивизија ће помно пратити дешавања на полици Ејмери. Стручњаци кажу како је могуће да ће губитак тако великог брега променити геометрију напрезања на предњем делу ледене санте. То би могло да утиче на пукотине, па чак и на стабилност Лоосе Тоотх-а.

Сам Д28, иначе, има око 315 милијарди тона леда и дебео је 210 метара. Име потиче од класификационог система Америчког националног центра за лед, који дели Антарктик на квадранте. Обалне струје и ветрови носиће овај тешки ледени брег према западу. Вероватно ће бити потребно неколико година да се он потпуно распадне и истопи.

Извор: Елементаријум.цпн.рсПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.