Лавров: Москва неће прва размештати ракете у Европи, али ће одговорити америчким провокацијама

0
лавров, унију

Сергеј Лавров (Фото: Sputnik / Михаил Воскресенский)

Русија неће прва размештати наоружање ни у једном региону света у којем нема америчких ракета, већ ће само истом мером одговарати на потезе САД, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Запад не реагује на предлог о мораторијуму (на размештање ракета), изузев председника Француске Емануела Макрона који је, истина, рекао да је спреман да почне дијалог о тој теми. Полазим од тога да ћемо ми започети тај дијалог“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре с италијанским колегом Луиђијем ди Мајом у Риму.

Руски министар је додао да Москва неће променити став о томе да не поставља прва ракете у Европи, чак и ако нико не подржи мораторијум који је предложила Русија.

„Ако видимо да мораторијум нема подршку, став председника Русије Владимира Путина ће остати потпуно овакав каквог сам га ја сад потврдио. Ако буде било практичних корака у производњи и размештању ракета, одговараћемо истом мером. Али нећемо бити први“, нагласио је Лавров.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник Русије Владимир Путин раније је предложио да се уведе мораторијум на размештање ракета средњег и кратког домета у Европи и другим регионима. Путин је предлог упутио водећим земљама Европе и Азије, као и разним међународним организацијама.

Да ли ће „нормандијски самит“ разјаснити намере Кијева

Говорећи о предстојећем самиту лидера „нормандијске четворке“ (Русија, Украјина, Француска, Немачка) 9. децембра у Паризу, Лавров је нагласио да Русија очекује да ће на том састанку разумети намере украјинског руководства у вези с испуњавањем одредби Минског споразума, пошто за сада из Кијева стижу противречни сигнали о томе.

„Разговарали смо о Украјини. Имамо заједнички став: неопходно је потпуно и доследно испуњавати Мински споразум који је одобрен резолуцијом 2202 Савета безбедности Уједињених нација. Очекујемо да ће намере украјинског руководства бити разумљивије током предстојећег самита у ‘нормандијском формату’, у понедељак у Паризу. Важно нам је да разумемо да Кијев ипак планира да ради на испуњавању Минског споразума, јер из украјинске престонице стижу превише противречни сигнали од разних званичника“, рекао је Лавров.

Прочитајте још:  Заробљени украјински војници држе се у нормалним условима у ДНР

Пријатан дијалог, наставак почетком следеће године

Шеф италијанске дипломатије Луиђи ди Мајо је изјавио да је с руским колегом разговарао о ситуацији у Сирији, Либији и о питању санкција.

„То је био веома пријатан дијалог, који потврђује да је Русија за Италију најважнији саговорник“, рекао је италијански министар.

Ди Мајо је додао да ће руско-италијански разговори у формату састанка министара дипломатије и одбране бити одржан у првим месецима наредне године.

Спутњик



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *