Београд поново међу најзагађенијим градовима света, у Ваљеву ваздух “опасан” по здравље

0
путарине

(Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Ваздух у бројним градовима Србије поново може да се види. На листи најзагађенијих градова, Београд је данас пети по реду. Тешко се дише и у Новом Саду, Суботици, Косјерићу, Нишу. У Ваљеву је ваздух врло загађен и квалификује се као “опасан” по здравље људи.

Крајем октобра ваздух у више градова Србије био је “јако загађен”. Тешко се дисало у деловима Београда, Новог Сада, Ужица, Ваљева, Панчева, Суботице. Данас, слична ситуација.

Подаци Агенције за заштиту животне средине показују да је ваздух “јако загађен” у рејону мерних станица Стари град и Нови Београд. То је пети, највиши степен загађености који приказује аутоматски мониторинг квалитета ваздуха (односи се на ПМ-10 честице).

На мерној станици “Мостар” ваздух је “загађен” (четврти степен), док је на мерној станици Врачар ваздух категорисан као “добар” (други степен).

Према подацима сајта airvisual.com, Београд је данас био пети по загађености град на свету, одмах после Улан Батора, Бишкека, Сарајева и Делхија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Индекс загађености ваздуха у Београду је данас 176 и квалификује се као “нездрав”. Концентрација ПМ-2,5 честица је 103 микрограма по кубном метру.

Загађеност у Ваљеву опасна по здравље

Када је реч о другим градовима Србије, пети степен загађења приказују мерне станице у Косјерићу, Ваљеву, Беочину, Панчеву (Старчево), Смедереву, Нишу.

Најзагађенији ваздух удишу Ваљевци, где је, како се наводи на сајту Ер вижуал, индекс загађености 309.

То значи да је ваздух у Ваљеву квалификован као “опасан” по здравље људи.

Концентрација ПМ-2,5 честица је чак 259 микрограма.

Препоруке грађанима

Када је ваздух загађен и оквалификован као “нездрав” и “опасан”, општа јавност и осетљиве групе су изложене великом ризику да доживе јаке иритације и штетне утицаје на здравље који могу покренути друге болести. Сви треба да избегавају вежбање и остану у затвореном.

Прочитајте још:  Вучевић поручио српским добровољцима у руској војсци: Сносићете последице

Препорука за грађане је да избегавају напорне активности на отвореном које су праћене убрзаним и дубоком дисањем и да те активности обављају у затвореном простору док се не побољша квалитет ваздуха.

Такође, не препоручује се отварање прозора и проветравање како загађен ваздух не би продро унутра.

Шта је индекс загађености ваздуха и ПМ-2,5 честице

Индекс загађености ваздуха формира се на основу испитивања концентрације шест главних загађивача: ПМ-2,5 честица, ПМ-10 честица, угљен-моноксида, сумпор-диоксида, азот-диоксида и озона у нивоу земље.

ПМ честице од 2,5 микрона су најопасније јер су најмање. Оне настају сагоревањем фосилних горива – ауспуси аутомобила, грејање на дрва и угаљ.

Лако продиру у тело људи и, уколико се наталоже, могу изазвати кардиоваскуларне проблеме и проблеме дисајних органа.

РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *