И Немци одлазе на рад у иностранство

0

Већина немачких емиграната одлази у иностранство због посла и више новца. Међу њима је највише академских грађана, а најпопуларнија дестинација за Немце је суседна земља која има немачко говорно подручје.

Немачки емигранти претежно су високообразовани академски грађани у најбољим годинама – 76 одсто њих има универзитетску диплому или су доктори наука, дакле три четвртине, мада само четвртина немачког станoвnиштва има високо образовање. Већина има између 20 и 40 година. То произлази из студије Савезног завода за истраживање становништва.

Према овој студији, велики део испитаника је емигрирао из професионалних разлога.

“Често је то следећи корак у каријери”, рекао је политиколог Андреас Ете приликом представљања резултата студије у Берлину.ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Само 18 одсто испитаника одговорило је да Немачку напушта због незадовољства животом у овој земљи.

Предности и недостаци исељавања

За већину емигранта одлазак у инистранство се и финансијски исплатио.

“Више од 60 процената испитаника рекло је да им је нето приход домаћинства у иностранству ‘бољи’ или ‘много бољи’ од плате коју су имали последњих месеци у Немачкој”, рекао је Ете.

У просеку, нето лични приход се повећао за 1.186 евра месечно.

То велико повећање прихода остаје чак и када се у обзир узме различита куповна моћ земаља у које су Немци емигрирали. Показало се да су од повећања нето прихода у иностранству профитирали сви емигранти, а поготову они који немају високу стручну спрему.

Међутим, постоје и негативне последице емиграције – за 40 одсто исељеника друштвени контакти су се у иностранству мало погоршали.

Према Савезном заводу за истраживање становништва, у иностранству тренутно живи око четири милиона Немаца. Сваке године у просеку 180.000 немачких грађана напусти земљу. У истом периоду се врати око сто тридесет хиљада.

Прочитајте још:  РТ: Миса за нацистичке убице у Сарајеву: Токсична мешавина ревизионизма Другог светског рата и модерне политикеЗбог тога Немачкој не прети трајни губитак квалификованих радника, такозвани “одлив мозгова”. Студија показује да је боравак у иностранству обично привремен и траје само неколико година. Политиколог Андреас Ете каже да би се пре могло говорити о “циркулацији мозгова”.

Посебно популарна Швајцарска

У протеклих десет година Швајцарска је била далеко најпопуларније одредиште немачких емиграната. Скоро 200.000 Немаца преселило се у суседну земљу. Њих 127.000 је отишло у Сједињене Државе, 108.000 у Аустрију и 82.000 у Уједињено Краљевство.

Стопа исељеника из Немачке је са 5,1 одсто релативно висока у односу на друге индустријске земље. Тако се на пример из САД исељава 0,7 одсто становништва, из Јапана 0,6, док Пољска ту бележи високих 10 процената.

Ова студија German Emigration and Remigration Panel Study (GERPS) потпуно је преокренула традиционални приступ истраживања миграције – не истражује имигранте у њиховој циљној земљи, већ се концентрише на емигранте из одређене земље који одлазе на различита места у свету.

Ову студију је Савезни завод за истраживање становништва из Висбадена радио заједно са социолозима са Универзитета Дуизбург-Есен. Анкетирано је више од 10.000 немачких држављана, доби од 20 до 70 година, који су се преселили у иностранство у периоду између јула 2017. и јуна 2018. године или су се у истом периоду из иностранства вратили у Немачку.

Дојче велеЗа више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *