Најстарија православна светиња на СВЕТУ: Манастир Свете Катарине чува бројне СРПСКЕ трагове

0

Фото: Манастир Свете Екатарине, Фејсбук страница манастира Јовање

Синајски манастир Свете Екатерине из VI века сматра се најстаријим сачуваним православним манастиром на свету. Успешно одолева свим догађајима бурне историје и литургијски је активан без прекида, од настанка до данашњих дана. Налази се на југу, у срцу синајских планина, удаљен од Каира око 580 км, а од граничног прелаза Таба око 200 км.

Манастир је настао на месту где је Мојсије угледао огњени пламен, а у њему се чува и најстарија икона на којој је насликан Исус Христос.

Оно што је посебно интересантно када је овај манастир у питању, јесу трагови српске историје који се и данас чувају и негују у манастиру.

Манастиру Свете Катарине су свети краљеви Драгутин и Милутин даровали бројне поклоне који се чувају у манастирском музеју и библиотеци. У манастиру се налази први српски псалтир.

Српски, односно Синајски псалтир или Димитријеви записи је старосрпски (српска редакција старословенског језика) црквени рукопис из XI века и представља најстарији сачувани псалтир на старословенском језику.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пронађен је у Манастиру Свете Катарине на Синају по којем и носи назив и где се још чува, још се назива и Димитријевим записом по аутору, за сада најстаријем српском књижевнику Димитрију Синаиту.




Писан је на глагољици и до сада је пронађено 209 листова пергамента. Највећи део Псалтира (177 листова) је откривен 1850. године од стране руског архимандрита Порфирија Успенског, а остала 32 листа откривена су 1968. године.

Интересантни су и синајски (српски) папируси пронађени у Манастиру Свете Катарине, писани српским писмом — ћирилицом.

Прочитајте још:  СЛОБОДАН ЈЕ ОТИШАО У АМЕРИКУ И ДОЖИВЕО РАЗОЧАРАЊЕ ЖИВОТА: Гледали су ме као лудака који им узима паркинг место

Сматра се да су као поклони српских великаша, многи најстарији српски рукописи доспели у Манастир Свете Катарине, где се и данас налазе.

Присне везе између Србије и манастира су постојале и у време цара Душана. Крајем XVI века српски монах Јоаникије је постао игуман манастира и то у време када је у манастиру било више српских монаха.

У манастиру певају „по гласовима“ који су типични за српско народно певање, а осам врста гласова (изузетно древне мелодијске формуле) се користи и у српском црквеном појању.

У XI веку делови моштију Свете Катарине разнети су по хришћанском свету, а у самом манастиру чувају се и глава и лева рука светитељке. Православци имају ту привилегију да се поклоне и целивају руку Свете Катарине, а након тога монах свакоме дарује прстен на којем пише „Агија Катарина“.

Манастир је у поседу Грчке православне цркве.

Опанак



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *