Русији забрањено учешће на великим спортским догађајима наредне четири године

0

(фото: © AFP / Brendan Smialowski / RT)

Русији је изречена четворогодишња забрана учествовања на главним спортским догађајима, укључујући oлимпијске игре и фудбалски светски куп, након што је Извршни комитет Светске антидопинг агенције (ВАДА) данас одобрио санкције.

На састанку у Лозани дванаесточлани Извршни комитет ВАДА-е донео је мере против Русије које је претходно препоручио Жалбени комитет за поштовање правила организације, потврдио је шеф Руске антидопинг агенције (РУСАДА), Јуриј Ганус.

Потез долази након навода да је Русија наводно манипулисала подацима које је ВАДА-и доставила Московска антидопинг лабораторија у јануару.

Подаци су предати као део услова за враћање чланства РУСАДА-и након трогодишње суспензије због тврдњи о допингу, уз наводно учешће државе, а што Русија упорно негира.

РУСАДА је у понедељак поново проглашена да није у складу са правилима те ће бити суспендована на период од четири године, што значи да се руска застава неће вијорити на следеће две олимпијаде, будући да је Међународни олимпијски комитет (МОК) потписник кодекса ВАДА-е. Руска застава такође неће бити дозвољена на следећем Светском фудбалском првенству у Катару 2022. године, уколико се Русија пласира у финале.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Новим санкцијама ВАДА-е, које ће касније објавити одлазећи председник Крег Реди, забрањује се Русији учествовање или организовање „великих догађаја“ у наредне четири године.

Већ је објављено да на Европско првенство УЕФА-е, односно четири утакмице које ће се одржати у Санкт Петербургу и финале Лиге шампиона 2021. године, које се одржава у истом граду, неће утицати последње мере ВАДА-е, јер су континентални догађаји .

Министарство спољних послова Русије је саопштило да су тврдње против земље још један пример политички мотивисаних покушаја „избацивања Русије из међународног спорта“.

Прочитајте још:  Српска помоћ за Сребреницу спискана у Дизниленду!

Главни наводи о допингу који укључују Русију прво су се појавили након Олимпијских игара 2014. године у Сочију.

Истрага на челу са канадским адвокатом Ричардом Меклареном, покренута је тврдњама да је Русија наводно водила допинг кампању коју је спонзорисала држава, иако још увек није пружен доказ о тим наводима.

РУСАДА је прво проглашена да не поштује правила новембра 2015. године, док се руски тим суочио са забраном учествовања на летњим Олимпијским играма у Рију 2016. године.

Руским спортистима било је дозвољено да се такмиче само на Зимским олимпијским играма 2018. године у Пјонгчангу под неутралним статусом, иако је МОК укинуо забрану док се олимпијада ближила завршетку.

Истакнуте личности, укључујући председника Владимира Путина, признале су да је земља направила грешке у свом антидопинг програму, најмање код именовања Григорија Родченкова за шефа московске лабораторије.



Родченков је остао руководилац лабораторије упркос психијатријском третману. Побегао је у САД заједно са неколико колега, када су се појавили захтеви против Русије.

Независни стручњаци у Русији недавно су закључили да је базу података у московској антидопинг лабораторији лажирао Родченков и његови сарадници током најмање шест месеци, између новембра 2015. и јуна 2016. године, када су већ били у САД-у.

Можда уопште није изненађујуће то, да је један од највећих заговорника строгих мера против Русије Травис Тигарт, шеф америчке антидопинг агенције (УСАДА). Он је позвао на забрану такмичења свим руским спортистима, чак и под неутралном заставом.

Руска светска првакиња у скоку у вис Марија Ласицкен, међу многим другима, осудила је Тигарта, с обзиром на то да су се амерички спортови у последње време суочили са поприличним уделом скандала са допингом, док многе главне лиге земље нису ни покривене кодексом ВАДА-е.

Прочитајте још:  Русија и Кина праве заједничку подморницу

Након најновијих вести, руски спортисти у свим спортовима сада ће са нестрпљењем чекати да виде колико широко ће се примењивати санкције ВАДА-е.

Извор: Восток / РТ



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *