Стоп терору извршитеља

0
апр, извршитеља

(Фото: mpravde.gov.rs)

Рад јавних извршитеља биће под строжом контролом, а положај дужника „доста повољнији него до сада“ рекла је министарка правде Нела Кубуровић, из чијег ресора стиже и вест да ће нови бележнички тарифник услуга појефтинити.
Ове промене доносе измене и допуне Закона о извршењу и обезбеђењу, које на снагу ступају првог дана 2020. године.

Извршитељи ће, према новој регулативи, добијати 60 одсто мању накнаду ако грађанин измири дугове за осам дана од пријема решења, а ако се због дуга исели добровољно у року од 30 дана остају без икакве накнаде. Уз то, извршитељ више неће моћи да тарифира прибављање података који су доступни електронским путем, нити одржавање електронске продаје непокретности и покретних ствари.

Од 2020. године они неће моћи да узимају дужницима две трећине плате и пензије због дуга, као ни половину минималца, а изузета је и додатна финансијска подршка породиљама и деци. Дужницима ће, како су „Вести“ писале, бити онемогућено да им се дугови гомилају, а ако њихова неплаћена дажбина за комуналне услуге износи до 5.000 евра, неће као до сада бити продат једини дом који поседују.



У удружењу Кров над главом су незадовољни. Активиста те организације Владимир Логос оцењује да су то козметичке измене, које ништа неће значити све док не буде потпуно од одузимања стана заштићен „једини кров над главом“ грађанина дужника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Ми сматрамо да због дуга не сме да долази до исељења из једине некретнине коју неко има и да мора да се уведе законска заштита његовог дома која би подразумевала да ни због чега не сме да буде избачен на улицу – износи Логос предлог своје организације.

Прочитајте још:  Да ли Србији прети „проевропски Мајдан“? Коментар Георгија Бовта

Измене Закона прописују и да се дужницима умањује досадашње плаћање трошкова поступка извршења, које је ишло од близу 2.000 динара, па до пола милиона (од 17 до 4.200 евра). Министарка правде Нела Кубуровић најавила је да ће од марта бити уведена аукција као „нови, транспарентан и фер начин“ јавне продаје непокретности дужника како би се избегле могуће малверзације, али и да извршитељи, њихови заменици и помоћници, као ни други запослени код извршитеља али ни њихови сродници, неће моћи да учествују у јавној продаји без обзира на то да ли поступају у конкретном предмету или не.

Рампа за малверзације



Пуно приче је било о малверзацијама око учешћа извршитеља у јавној продаји станова у случајевима на којима су радили. У јавности су оптуживани да купују те станове на аукцији по знатно нижој цени од реалне. Нови закон забранио је учешће извршитеља, њихових заменика и помоћника и других запослених у јавној продаји станова дужника. У куповини станова аукцијом неће моћи да учествују ни њихови сродници без обзира на то да ли су поступали у конкретном предмету или не.

Кров за бескућнике

Владимир Логос каже да Удружење Кров над главом“ предлаже политику изградње станова за најсиромашније и најугроженије грађане бескућнике.

– Тим људима треба обезбедити становање и помоћи да пронађу неки посао да би могли редовно да измирују дажбине за стан. Такође, постоји неких 100.000 станова из приватних извора који су дуго празни, па би и на тај начин могло да се помогне људима који немају кров над главом – предлаже Логос.

Д. Декић, Вести онлајн

Прочитајте још:  Не брините за УН: Сепаратисти на Косову спремају обавезни позив у „војску“



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *