Погледајте које фирме највише дугују за порез у Србији

0

(Фото: Пиксибај)

Kомпанија Мера Инвест у власништву Марка Мишковића највећи је порески дужник у Србији и дугује држави 1,084 милијарди динара, или 9,1 милион евра, према листи највећих дужника коју је објавила Пореска управа.

Мера Инвест је компанија за коју Тужилаштво за организовани криминал тврди да је искоришћена за утају пореза приликом уноса акција Предузећа за путеве Ниш из једне у другу компанију у власништву Мишковића.

Марко Мишковић и његов отац Мирослав су ове године због овог случаја првостепено осуђени на годину дана кућног затвора уз електронски надзор, односно две године и шест месеци затвора.

На другом месту међу активним привредним лицима је Магма Пром из Шапца са дугом од 990,4 милиона динара, или преко осам милиона евра. Ова компанија била је обухваћена истрагом против компаније Фармаком Мирослава Богићевића.

Наиме, Тужилаштво за организовани криминал ухапсило је 2017. године неколико запослених у Српској банци због сумње да су незаконито одобравали кредите Фармакому и другим компанијама које би новц прослеђивале Фармакому чим би добиле кредит.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Једна од ових фирми била је и Магма Пром, а Тужилаштво је сумњало да је на овај начин Фармаком незаконито стекао више од 1,8 милијарди динара, или преко 15 милиона евра.

На трећем месту на списку активних дужника налази се Дунав група агрегати А.Д. са 787,5 милиона динара дуга, на четвртом Термол из Београда са 772,4 милиона динара и на петом Продеxим из Београда са 726,1 милиона динара дуга.

Десет највећих дужника међу активним правним лицима дугује држави укупно око седам милијарди динара, или 59 милиона евра.

Прочитајте још:  Наставља се нестабилно време, најсунчанија биће Војводина

На списку правних лица којима је привремено одузет порески идентификациони број, највећи дужник је Еполон ИБР са 981 милион динара дуга, па Слобеx Оил са 946 милиона и Хаџи инвест са 902 милиона динара пореског дуга.

Nova ekonomija

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *