Сенат САД признао турски геноцид над Јерменима

0

(Фото: EPA-EFE/SEDAT SUNA)

Сенат САД одобрио је резолуцију којом су масовна убиства Јермена која су починили Турци Османлије пре једног века препозната као геноцид.

Резолуција је претходно три пута блокирана на захтев Беле куће, али је јуче једногласно одобрена.

Необавезујућа резолуција, коју су поднели демократски сенатор Роберт Менендез из Њу Џерзија и републикански сенатор Тед Круз из Тексаса, потврђује да се геноцид десио и да је Турска одговорна, пренео је синоћ АП.

“Својим пријатељима и колегама кажем: геноцид је геноцид”, рекао је Менендез и додао да би сенатори требало да имају храброст да то изговоре “јасно, гласно и без резерве”.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Менендез и Круз покушали су три пута да донесу резолуцију користећи процедурални маневар који би омогућио одобравање гласања без дуге расправе. Сваки пут би републикански сенатор приговорио, наводећи неодобравање Беле куће као разлог.

Сенатор Северне Дакоте Кевин Крамер, који се прошле недеље успротивио тој мери, рекао је да је то учинио на захтев Беле куће, јер се гласање дешавало у време самита НАТО, где су се председник Доналд Трамп и други челници окупили у Лондону. Турска је чланица НАТО.

Турска годинама лобира против америчког признања убистава османских Јермена за геноцид.



Турско вишедеценијско противљење резолуцији било је „најдуже трајање вета над америчком спољном политиком” неке стране силе у америчкој историји, рекао је Арам Хампаријан, извршни директор Јерменског националног комитета Америке.

Историчари процењују да је до 1,5 милиона Јермена убијено између 1915. и 1817. године, а многи научници то виде као први геноцид у 20. веку. Турска оспорава тај опис и тврди да је та цифра увећана и да су убијени жртве грађанског рата.

Прочитајте још:  У Истанбулу ПОЛИЦИЈА спречила параду содомита! (ВИДЕО)

Танјуг



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *