Од данас ни јабуке без цертификата у ЕУ

0

Јабуке (Фото: В. Веизовић / Васељенска ТВ)

Данас је ступила на снагу Уредба Европске уније о заштити од биљних штеточина којом је прописано да је за унос живих биљака на територију ЕУ неопходан фитосанитарни цертификат.

Мађарска царинска служба упозорила је путнике да ће од данас на граници контролисати унос биљака – поврћа и воћа, цвећа, садног и семенског материјала у Мађарску.

То практично значи да путници који улазе на територију Уније неће моћи да унесу јабуке, шљиве, трешње, парадајз, кромпир, лук и друго воће и поврће, уколико немају фитосанитарни цертификат.



На листи изузетог воћа које се и даље сме унети у Европску унију су банане, ананас, кокос, дуријан и урме. Сушено, конзервирано и прерађено воће и поврће може се донети у ЕУ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како је саопштено из мађарске Националне агенције за безбедност хране, ови прописи треба да заштите пољопривреду земаља ЕУ од биљних штеточина.

Ова мера односи се на грађане који из трећих земаља путују у ЕУ, а не на наше извознике који су и до сада имали обавезу да обезбеде фитосанитарни цертификат приликом извоза воћа и поврћа у земље Европске уније.

РТС



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *