Не лечимо се зато што немамо паре

0

(Фото: Pexels)

Скоро 12% грађана Србије старијих од 16 година није добило потребну медицинску негу или преглед током претходне године, три пута више од просека Европске уније, указују подаци Еуростата.

Статистичка служба ЕУ наводи да су најчешћи разлог за изостанак медицинске неге у Србији, у 3,1% случајева, био тај што је услуга била превише скупа.

Други најчешћи разлог био је тај што грађани „нису имали времена” за тражење неге, што је пријавило 2,6% испитаника.



И на нивоу ЕУ је најчешћи разлог за изостанак неге то што би преглед или терапија прескупа, али је то пријавило у просеку 1%.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Становници Грчке су на нивоу Уније известили да највећи удео њих није задовољило медицинске потребе због високе цене лечења (8,3%), а следе Летонија (4,2%), Румунија (3,4%) и Италија (2%).

Супротно томе, цена лечења није имала готово никакав утицај на грађане Чешке и Финске, обзиром да скоро нико од њих није навео да је одустао од лечења или прегледа из финансијских разлога.

У већини земаља чланица ЕУ мање од 1% становништва прјавило је да је 2018. године имало незадовољене медицинске потребе због недостатка новца.



Еуростат

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *