Бивши председник Пакистана Перез Мушараф осуђен на смртну казну

0

фото: © AFP / Asif Hassan / RT

Бивши пакистански председник Первез Мушараф осуђен је на смртну казну због издаје. Пензионисаном генералу суђено је у одсуству након што је пре неколико година напустио земљу ради лечења.

Специјални суд у Исламабаду подржао је смртну казну гласањем 2-1. Мушараф, који је био на власти у Пакистану деценију, оптужен је за непоштовање пакистанског устава да би се одржао на власти.

Суд је донео пресуду у уторак након вишенедељног одлагања, јер су пакистанска влада и Мушарафов тим одбране покушали да продуже случај, који је покренут 2013. године. На одлуку се може жалити.



Раније се Мушараф жалио из болничког кревета у Дубаију, где живи последњих година, да му је суђење било неправедно. Он је апеловао на суд да узме изјаву од њега у болници и да се увери у његово здравствено стање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мушараф углавном живи у егзилу од када је изгубио власт 2008. године. Вратио се у Пакистан 2013. године да би учествовао у општим изборима, али је дисквалификован и стављен у кућни притвор под оптужбом везану за његову одлуку да уведе ванредно стање 2007. године. Следеће године му је дозвољено да поново напусти земљу ради лечења.

Бивши пакистански лидер каже да је његово гоњење политички мотивисано и да му је једини циљ био да служи Пакистану као војни командант, а касније и као председник. Пре две недеље упућен је у болницу у Дубаију након проблема са срцем и крвним притиском.

У Пакистану је и даље контроверзна личност. Критичари кажу да је Мушараф подривао демократију када је 1999. извео војни пуч и концентрирао превише моћи у својим рукама. Притисак јавности зауставио га је да се још више учврсти 2007. године, када је суспендовао устав на шест недеља да би покушао реизбор. Мушараф је признао да је отворио земљу за противтерористичке операције Ције помоћу дронова, а што је проузроковало много смртних случајева међу цивилима, те их је потом пакистански парламент забранио.

Прочитајте још:  ЈУЧЕ КАРАБАХ, СУТРА КАШМИР: Ердоган шири империју до Пакистана, припрема се нови рат

Његове присталице га сматрају браниоцем пакистанских интереса, који се супротставио исламистичким милитантима, изградио пакистанско нуклеарно одвраћање од Индије и побољшао женска права.



Извор: Восток / РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *