“Не можете да нас задржите против наше воље” – Шкотска жели да оде из Британије

0

(фото: веб.де)

Највећи изазов за британског премијера Бориса Џонсона после тријумфа на изборима биће Шкотска, чија премијерка жели да грађани поново одлуче о томе да ли да остану или изађу из Уједињеног Kраљевства.

“Гардијан” пише да је тај изазов за Џонсона највећи “после Брегзита, али и због Брегзита”.

Лист подсећа да је Шкотска национална партија освојила више од 45 одсто гласова у Шкотској, што је осам одсто више него на претходним изборима, док су с друге стране конзервативци и лабуристи ослабили.

Премијерка Никола Старџон поручује да влада у Лондону не може присилити Шкотску да против њене воље буде део Британије.

Она наводи да јој успех њене Шкотске националне партије (СНП) на изборима даје право да тражи нови референдум о независности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Британски министри се томе противе, као и премијер Борис Џонсон.



Старџон је изјавила да уколико Британија жели да настави даље у истом саставу, то мора да буде уз пристанак.

Kако каже, британска влада “жестоко греши” уколико мисли да је “не” на рефендуму био крај питања о шкотској независности.

– То је основа демократије – не можете да задржите Шкотску у земљи против њене воље – поручила је.

СНП је освојио значајан број гласова у Шкотској на ванредним изборима, привукли су чак и оне који иначе гласају за конзервативце, лабуристе и либералне демократе.

Међутим, конзервативци су на недавним изборима освојили значајну већину, што значи да се у Даунинг стрит 10 враћа Борис Џонсон.

Шкотска влада сада жели нови референдум о независности, сличан оном из 2014. године, како би били сигурни да је исход тог референдума био легалан и легитиман, преноси ББЦ на српском.

Прочитајте још:  Албански кланови контролишу британско тржиште кокаина

– Рекла сам му (Џонсону) у петак преко телефона – ако мисли да је његово ‘не’ крај свега, онда се потпуно вара – рекла је Старџон.

– Не можете да нас закључате и надате се да ће то питање само проћи. Ако је Џонсон тако сигуран, нека дозволи да грађани поново одлуче у свему – рекла је Стардžон.



Она указује да је пред Џонсоновим конзервативцима велики ризик.

– Што више покушавају да блокирају вољу шкотског народа и шкотску демократију, то више расте подршка идеји независности. Суштински раде мој посао за мене – сматра Старџон те поручује да је лопта на страни оних који мисле да Шкотска треба да буде независна, али и оних који желе да Шкотска одлучи о сопственој будућности.

Џонсон је у петак разговарао телефоном са шкотском премијером и пренео јој да се и даље противи идеји другог референдума, упркос изборном успеху СНП-а.

Портпарол Даунинг стрита каже да је премијер “уз већину шкотског народа који не жели да се врати поделама и нестабилности”.

Џонсон и Старџон су се договорили да у блиској будућности детаљније разговарају о том питању.

Ипак, Старџон је током говора у петак у Единбругу Џонсону поручила: “Ви, као лидер поражене странке у Шкотској, немате права да нам стојите на путу. Шкотски народ је рекао шта има. Време је да одлучимо о нашој будућности”.



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *