Новооткривена планета и њена звезда понеле имена српских река

0

(Фото: CC0 / пиксабеј)

Србија је у оквиру конкурса Међународне астрономске уније кумовала звезди и планети, удаљеним 1.304 светлосне године од Земље. Тако ће се од сада звезда WASP-60 и планета WASP-60b звати Морава и Власина.

Поводом јубилеја који ове године обележава Међународна астрономска унија, 100 година од свог оснивања, све земље чланице МАУ имале су јединствену прилику да кумују имену једној од новооткривених планета изван Сунчевог система.

Именовање егзопланете и њене матичне звезде вршило се у оквиру конкурса „Именуј егзосветове“ (NameExoWorld) који је био спроведен током 2019. године. Србија је добила задатак да предложи и изгласа ново име за звезду WASP-60 и њену планету WASP-60b.




Победничка имена овог конкурса објављена су на глобалном догађају који је одржан у Паризу, где је званично проглашено да је ново име звезде WASP-60 Морава, док је ново име њене планете WASP-60b Власина.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Планетарни систем WASP-60 је откривен 2012. године и налази се у правцу сазвежђа „Пегаз“, а удаљен је 1.304 светлосне године од Земље. Звезда Морава је жута звезда налик Сунцу, док је њен пратилац Власина гасовита планета налик Јупитеру, али са упола мањом масом.

За разлику од Јупитера, Власина се окреће око своје матичне звезде на око 100 пута мањем растојању, те док Јупитеру треба скоро 12 година да обиђе један круг око Сунца, Власина направи круг око Мораве за нешто више од четири земаљска дана.

Национална комисија за именовање егзопланета је конкурс за именовање планетарног система WASP-60 отворила у мају 2019. године. Конкурс је био отворен за све школе, астрономска удружења и стручне институције широм Србије, који су до 1. јуна ове године имали прилику да доставе своје предлоге за име звезде и планете, сходно правилима прописаним од стране МАУ.

Прочитајте још:  Тужилаштво у Србији, и хијерархија, и самосталност (ВИДЕО)




Све пристигле предлоге комисија је проверила те су они који су били у складу са прописаним правилима ушли у гласање које се у Србији вршило у Ноћи истраживача одржаној 27. септембра 2019. године.

Имена која су добила највише гласова била су Власина и Морава, а предложило их је Астрономско друштво Нови Сад. Ова имена инспирисана су једним од највећих речних система у Србији, Великом Моравом, која настаје спајањем Западне и Јужне Мораве, и Власином, као једном од највећих притока Јужне Мораве, а која целом својом дужином протиче кроз Србију.

Организација коју чини 10.000 астронома

Међународна астрономска унија је међународна астрономска организације са више од 10.000 професионалних астронома из више од 90 земаља. Њена мисија је да успоставља и координише међународном сарадњом у астрономији, промовише и штити астрономију као науку у свим аспектима.

МАУ је и међународно препозната организација надлежна за доделу назива небеским телима или карактеристичним облицима рељефа на њиховој површини.

ДРУШТВО АСТРОНОМА СРБИЈЕ



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *