Бивши шеф ЦИА за Балкан: “Вашингтон се враћа, а Србији предлажем да се одрекне Бриселског споразума и избори за себе”

0
циа, ПАЈКОВ

ЦИА (Фото: EPA/EFE Olivier Douliery/POOL)

Стив Мејер, бивши шеф ЦИА за Балкан, у ауторском тексту у Недељнику, навео да суштински Америку не интересује Балкан нити људи који ту живе.

Трампова администрација се поново уплела у питање Балкана, како каже, из два разлога, а један од њих је Русија и сада се на тој територији води “шпијунски рат”. Балканским политичарима, а пре свега Србији, он је поручио да проба да се сама избори за оно што жели.

Мејер је свој текст започео подсећањем да је Трампова администрација одлучила да је време да се поново позабави Балканом, када је у августу прошле године, Метју Палмер, заменик помоћника државног секретара, постао и специјални изасланик за Западни Балкан.

Такође, администрација је ангажовала и садашњег америчког амбасадора у Немачкој Ричарда Гренела као специјалног изасланика за дијалог између Србије и Kосова. Палмер има искуства с Балканом, Гребнел, нема, наводи Мејер.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Али, било да имају искуство на Балкану или не, обојица су повезани са скривеном политиком Стејт департмента која се није мењала 25 година”, истиче бивши шеф ЦИА , и објашњава да се та политика може укратко описати тиме да су амерички лидери годинама веровали да је Америку Бог лично ангажовао да “спасе” свет тако што ће ширити демократију по планети, посебно међу људима који, по уверењу ових лидера, нису способни да се сами о себи старају.

“Са оваквим ставом САД су се укључиле у ратове за балканско наслеђе 1993. године. Kада су се ти ратови окончали 1995, потписивањем споразума у Дејтону, САД су помислиле да су донеле мир, просперитет и демократију у Босну и остатак Балкана. Америка је постала мање заинтересована за Балкан после Дејтона, и тако је било све до 1999, када је администрација помислила да је неопходно да се ‘спасе’ Kосово, и да се Kосово призна као независна држава. У наредних двадесет година, Вашингтон је поново обраћао врло мало пажње овом региону, претпостављајући да им је успео ‘племенити’ рад на градњи демократске државе. Али постало је јасно да су амерички напори на Балкану далеко од успешних и Вашингтон сада поново верује да је остало још посла”, пише Мејер.

Прочитајте још:  Стравични снимци мучења и убијања руских војника од стране Украјинаца (Видео 18+)

“У протеклих неколико година, било је разних позива Америци да се поново укључи у балканске послове. Ти позиви били су изазвани погрешном претпоставком да Вашингтон поседује одговоре на компликована питања у региону. Али Вашингтон их нема, и није посебно заинтересован за Балкан по себи, нити за људе који живе на Балкану”, истиче даље он.

Зашто се у ствари Америка враћа?

Трампова администрација жели да се врати на Балкан из два велика разлога. Прво, јер регион није играо по америчком диктату у последњих 25 година, а Вашингтон верује да је једини пут да Балкан крене напред да почне да ради оно што Америка каже. Друго, Вашингтон је заинтересован за Балкан јер су ту Руси.

Америка и Русија вратиле су се у регион и сада спроводе обавештајне, дипломатске, политичке и безбедносне активности једни против других. Обе земље користе Балкан као примарно поприште на којем шпијунирају и контрашпијунирају једни друге, уз различите друге скривене активности.



У исто време, они спроводе отворену пропаганду и безбедносне операције. Питање Kосова је важно Вашингтону – и Москви – не зато што их занима добробит Kосова, већ зато што желе да надмудре једни друге.

Порука Србији

Kонстантно се чује како Београд вапи “шта хоће Вашингтон, шта хоће Брисел”. Уместо тога, српски лидери треба да се питају: “Шта ми хоћемо?”, поручио је Мејер и додао да иако је Србија заиста мала земља, то не значи да Београд није способан да сам пронађе свој пут.

“Овај став је можда психолошки одговор на векове доминације страних сила на овим просторима”, истакао је он и додао:

Прочитајте још:  Шта се иза брда ваља: Да ли Приштина намерава да Српску листу означи као терористичку организацију

“Уколико су председник Вучић, заменик премијера Ивица Дачић и други стварно заинтересовани за компромис у вези Kосова, дозволите ми да предложим следеће за почетак.Прво, влада у Београду мора и формално да се одрекне Бриселског споразума. Повиновање њему не само да није било добро по националне интересе Србије него није довело ни до решавања питања Kосова. Друго, Београд мора директно да се обрати Приштини, да то буду разговори један на један. Велике силе, а посебно САД, не треба да буду укључене, јер су оне пре свега заинтересоване за себе и јер је свако њихово мешање у прошлости било преиспољни крах. Нема разлога да помислимо да ће бити иоле успешније у вођењу Србије и Kосова ка решавању проблема који ови имају.”



“Ако Београд и Приштина могу да се договоре око сусрета тет-а-тет, можда би било могуће да пронађу истински компромис, који би био повољан по обе стране. Могу да почну тиме што ће схватити да обе стране морају да се одрекну нечега вредног и да ће бити незадовољника и у Србији и на Kосову који неће пристати ни на какав предложени компромис. Такви морају да буду скрајнути и суздржани”, пише даље Мејер.

Он наводи да би суштина предложеног компромиса “могла да буде нешто попут овога”:

“Међународна граница требало би да буде исцртана на реци Ибар. Све на северу припада Србији, а све јужно припада независном Kосову. Већина Срба на Kосову живи јужно од Ибра, тако да би они Срби који не желе да остану под контролом Kосова могли да се преселе северно од Ибра, што би организовали и платили Уједињене нације, ОЕБС, ЕУ или нека комбинација ова три чиниоца. Исто тако, сви Kосовари са севера који не желе да живе под српском контролом могли би да се преселе на југ, на исти начин као и Срби.”

Прочитајте још:  Дарко Шуковић кука: У ослобођеним градовима нема прославе Дана независности

Мејер пише да би УН, ОЕБС, ЕУ или сви они по договору, успоставили механизам који би периодично проверавао стање ствари у преосталим српским заједницама на југу и косоварским заједницама на северу, како би се постарали да они нису ни на који начин дискриминисани.



Недељник / Косово.нет

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *