Kако је Exit лажирао пошумљавање Фрушке горе и осрамотио се за медаљу

0

Фрушка Гора (Фото: Pokret OŠFG)

Exit је ухваћен у лажи о садњи младица храста на Фрушкој гори, и тиме је откривена много страшнија позадина. Помпезно најављујући да ће засадити „милион стабала у стварању нових плућа Србије“ у акцији са симболичним називом „Зелена Я:Еволуција“, пали су на првој степеници. Мајстори маркетинга су обмањивањем јавности у погледу обима акције и броја посађених садница храста постигли веома лош ефекат.

Само неколико дана након њихове акције, активисти Покрета „Одбранимо шуме Фрушке горе“ су обишли све локације, снимили их са земље и из ваздуха и на терену показали да су Exit фондације вишеструко лагали. Преварени су студенти Шумарског факултета, који су волонтирали у акцији и целокупна јавност Србије. У овом тренутку није познато да ли је са овим упозната делегација ЕУ у Србији, која је у оквиру пројекта Натура 2000 финансирала акцију.

– Зашто им је било важно да кажу да је тог дана на Фрушкој гори засађено 13.000 садница храста? А није толико засађено. Ни теоријски, ни практично, ни на основу мишљења шумарских инжињера, ни на основу мишљења шумарских техничара којима је садња посао! А ни на основу Шумских основа газдовања шумама Националног парка – написала је Драгана Арсић из Удружења „Одбранимо шуме Фрушке горе“.

Kад се загребе испод површине, ствари постају јасније. Стручњаци из Exit-а не схватају да проблеми Фрушке горе нису маркетиншки, те да се не могу ни решавати маркетингом. На крају, испоставило се да Exit нема кадровске, стручне, а након свега ни моралне капацитете за озбиљнији приступ заштити живог света око нас.

Прочитајте још:  Пронађено скоро 100 ирегуларних миграната у шуми на граници са Мађарском

https://www.facebook.com/pokretosfg/videos/567017750532780/

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Слично је и са Фондацијом Нови Сад 2021 и њиховим пројектом „Буђење Фрушке горе„, који су урадили у сарадњи са Покрајинском Владом. Данас се показало да је то био такође маркетиншки трик, и да су сакрили легалне депоније, опустошене падине и затроване воде.




Погледајте снимак локације коју је Exit „пошумљавао“, а који су снимили активисти Покрета „Одбранимо шуме Фрушке горе.

Већ дуже време Exit, који се састоји од неколико повезаних приватних фирми, удружења и фондација, функционише као јединица за специјалне операције у маркетингу при Српској напредној странци (Kао и њихова ванбрачна ћерка – Фондација Нови Сад 2021). Еxит за 19 година постојања није успео да постане профитабилан, али откако су се зближили са Вучићевим напредњацима, кренуло им је баш добро. Нема неизвесности, нема више хапшења због сумњи у финансијске проневере. Врата државних фондова су за мрежу њихових фирми и удружења отворена, из буџета града Новог Сада добијају више него ико икад, из војвођанског и републичког буџета такође.

Оно што је заједничко Exit-у, Фондацији Нови Сад 2021, Покрајинској Влади и руководству Националног парка Фрушка гора:

Ексклузиван и сумњив притуп/располагање јавним фондовима
Маркетиншки приступ проблемима

Финансијска зависност од Српске напредне странке

Нетранспарентни токови новца

Штетан или углавном бескористан утицај на живи свет Фрушке горе

Али ова чудна симбиоза није једнострана. Kад се напредњаци нађу у шкрипцу, Exit машинерија ступа у дејство и провереним маркетиншким методама улепшава слику јадне стварности.

Овај пут Exit се нашао улози спасилаца угледа партијског руководства у Националном парку Фрушка гора, које се нашло на удару критика због безочне сече шуме на јединој планини у Војводини. Укратко, руководство је сумњивим фирмама издавало дозволе за сечу шума без икакве због чега су бројне падине Фрушке горе остале само голети. Биљни и животињски свет је таквим пословањем је доведен на ивицу опстанка.

Прочитајте још:  Данас од 15.30 Литија за одбрану Косова и Метохије од Патријаршије до Храма Светог Саве

И онда, ниоткуда, појављује се Exit у улози спасиоца. Разапето и фрустрирано руководство Националног парка Фрушка гора, које је до јуче учествовало у пустошењу фрушкогорских шума, преко ноћи постаје најпоузданији партнер Exit фондације.

https://www.facebook.com/pokretosfg/videos/1656538617816533/

Део управе Националног парка Фрушка гора ово ради легално, путем ценовника „по деблу“, објављеног на сајту предузећа. Други део ради илегално, уз накнаду допуштајући илегалну сечу. Трећи део ради полу-легално, додељујући право на „техничку сечу“, што је други израз за пустошење, фаворизованим фирмама.




Шта се заправо десило?

Exit фондација је саопштила да је 23. новембра 2019. године засађено 13.000 садница храста китњака.

Акција се одвијала на локацијама где су до 2018. године биле зреле и еколошки и биолошки вредне шуме храста, букве и липе, старости око 90 година.

Прошле године, уз асистенцију инсајдера из руководства Националног парка, на две локације исечено је 696 здравих стабала.

Управа Националног парка се удружује са Exit-ом у акцији садње младица које ће за 90 година постати шума.

Национални парк није припремио терен, тј. нису уклоњене шикаре како би саднице добиле прилику за опстанак

Exit фондација донела око 3.000 од обећаних 13.000 садница

Студенти Шумарског факултета вредно радили и засадили све донете саднице

Exit фондација објавила лажиране извештаје уз слике деце како саде младице

Активисти покрета „Одбранимо шуме Фрушке горе“ 12. децембра 2019. сачинили обимну фотодокументацију (са земље и из ваздуха) и видели да недостаје око 10.000 садница

Exit фондација запретила покрету „Одбранимо шуме Фрушке горе“ „правним процесуирањем“

Апдејт: 19. децембар 2019: Exit фондација запретила Луфтици тужбом

 

Прочитајте још:  Рио Тинто и Србија – шта није познато?

https://www.facebook.com/pokretosfg/videos/567017750532780/

Да би живи свет на Фрушкој гори опстао потребно је под хитно зауставити сечу шума. Ту никакав маркетинг не може да помогне без јасних мера. Дотад, остаће забележено како је Exit 23. новембра 2019. замало преварио целокупну јавност и негде затурио 10.000 садница храста китњака.

Александар Иванишевић / Луфтика



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *