Kрај свих планова о нападу на Русију: Сателитски систем “Kупола” види цео свет и сваку ракету која је кренула ка Русији

0
русија

(Фото: Пиксибај)

Русија је заменила групу сателита за упозорење на ракетни напад „Око 1“, која је испала из строја, новим, моц́ним свемирским системом „Kупола“, кроз који ни мува не може да пролети.
Тиме су значајно повец́ане могуц́ности Русије за гарантовано откривање лансирања балистичких ракета противника.

Нови систем „Kупола“ требало би да постане основа свемирског ешалона система упозоравања на ракетни напад, омогућавајуц́и знатно смањење времена откривања лансирања балистичких ракета и значајно повец́авајуц́и ефикасност и поузданост информација о ракетним претњама.



Руски војни експерти објашњавају да је Русија била приморана на такав корак, с обзиром да потенцијални противници развијају ракетне системе.

„Систем за упозоравање на ракетне нападе чинили су моц́ни радари ’Вороњеж‘ и ’Дарјал‘ — то су ’окате‘ станице које могу да надгледају ваздушни и космички простор на дубини од шест до осам хиљада километара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, с обзиром да су потенцијални противници почели да развијају нове ракетне системе и да су стране земље које покушавају да развију разне свемирске ударне системе повец́але број лансирања, у Русији се појавила потреба да се створи поузданији систем како би се контролисала сва лансирања балистичких ракета“, рекао је за Спутњик руски војни експерт Виктор Баранец.



„Kупола“ и „Тундра“ — свемирски системи будуц́ности

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије, генерал Валериј Герасимов ове недеље је одржао брифинг за стране војне аташее, на коме је приказао слајдове о структури система упозорења за ракетни напад на Русију.

Према речима начелника Генералштаба, Русија је ове године лансирала и још један у низу сателит Јединственог свемирског система — „Тундра“, који је повец́ао могуц́ности за откривање балистичких ракета лансираних на Русију.

Прочитајте још:  Оружане снаге Русије уништиле складиште са 100 хиљада тона авио горива у Черкаској области

Баранец наводи да нову групу тренутно чине три апарата, укључујуц́и онај који је ове године послат у орбиту, а до 2022. године у орбиту би требало да буде лансирано још девет нових сателита. Он напомиње да је систем „Око 1“, који је престао са радом 2014. године, чинило осам сателита.

„Донедавно су постојала два, а скоро смо лансирали и трец́и сателит, па је на тај начин формиран Јединствен свемирски систем који је руско Министарство одбране назвало ’Kупола‘. Прилично фигуративно име и одговара суштини рада. То су, као што сам вец́ рекао, ’окати‘ сателити који лебде у свемиру како би прекрили земљину површину радиоелектронском куполом“, објаснио је војни експерт.



Русија ц́е и даље развијати Јединствени свемирски систем

Баранец наглашава да ц́е Русија и даље развијати Јединствени свемирски систем и истовремено подсец́а да је недавно почео са радом у Мордовији и нови ОТХ радар Ваздушно-космичких снага Русије „Kонтејнер“, који може да детектује „невидљиве“ авионе на удаљености од 3.000 километара.

„Руски јединствени космички систем не завршава се ту, он се стално усавршава, а у будуц́ности ц́е наш Јединствени свемирски систем бити допуњен новим свемирским сателитима за надгледање, који ц́е сигнализирати у случају лансирања ракета противника на наше радарске станице, а оне ц́е упозорити централни командни штаб у случају стварне војне претње. ’Kупола‘ је нови елемент у осигурању наше безбедности од изненадног ракетног напада. Подсетио бих да смо недавно почели да користимо и јединствени радар изнад хоризонта ’Kонтејнер‘, па тако можемо рец́и да је Русија успела да створи двослојну куполу — чврсто радарско поље, двослојно“, закључио је Баранец.

Прочитајте још:  Валентин Катасонов: Видим да се припрема геноцид

Оливера Икодиновић (Спутник)



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *