За Ђукановића је СПЦ стара колико и Југославија

0

Мање од недељу дана пре заказане скупштинске расправе о контроверзном предлогу закона о слободи вероисповести, за који Српска православна црква поручује да му је циљ отимање њених храмова у Црној Гори, тензије не престаје да расту. Председник државе Горе Мило Ђукановић додатно их је подигао у националном парламенту изјавом да Српске православне цркве није ни било у Црној Гори до 1918. године, већ да постоји само „Црногорска православна црква” (ЦПЦ), као и да неће повући владин предлог спорног закона из скупштинске процедуре.

Након ових изјава, опозициони посланици из Демократског фронта (ДФ) нису бирали речи којима ће доказати да Ђукановић не говори истину и да је он „човек који је током три деценије издао све идеологије и све што је човеку свето”. У једном тренутку расправе, лидер Демократске народне партије и посланик ДФ Милан Кнежевић је поручио да сви опозиционари у скупштини треба донесу по флашу бензина, поспу и клупе и себе и, ако треба, да се запале.

„Ни ми ни ова скупштина не треба да постојимо уколико је скупштина спремна да донесе овакав закон о слободи вероисповести”, навео је Кнежевић.



Претходно је Ђукановић, надовезујући се на своју тврдњу да 1918. у Црној Гори није било СПЦ, него само „Црногорске православне цркве”, рекао да је те године у правном систему сва црквена имовина била дефинисана као државна, то јест дата цркви на употребу. Спорни предлог закона предвиђа да се на државу поново упише власништво над имовином верских заједница које не могу доказати да су биле њени титулари пре 1918. године

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Циркус на Цетињу се наставља: Још једна шетња за Украјину најављена за среду

„Коме смета да се кроз закон и редован поступак пред судовима докаже шта је чије”, питао је Ђукановић. Он је одговорио сам себи у још једној прозивци на рачун СПЦ: „То смета ономе ко зна да није његово и жели да задржи оно што је незаконито присвојио.”

Он је казао и да није тачна теза да је црква створила државу Црну Гору. Одговарајући на оптужбе посланика ДФ да је он тај „који жели да закрви Црну Гору и да крене на Митрополију црногорско-приморску”, Ђукановић је рекао да идеја „обнове Црногорске православне цркве има пуно историјско утемељење, али то није предмет закона, њиме се не обнавља ЦПЦ”.

Посланик ДФ Славен Радуновић је након тога казао:

„Таман смо се мало ослободили оних који су јахали попове и утеривали стоку у цркве, а ви сада поново хоћете нешто слично. Е, нећете моћи! Повукли смо црвену линију. Што се тиче посланика ДФ, ми вам гарантујемо да нећемо дозволити да се у овом дому, преко нас живих – можете да нас побијете, можете да нас похапсите, доведите специјалне јединице – гласа о том закону.”

Његова партијска колегиница и посланица Марина Јочић је Ђукановићу и посланицима Демократске партије социјалиста, Бошњачке странке и Хрватске партије поручила:



„Ако наставите путем који сте најавили – да отимате цркве верујућим људима, ако поклекну мушкарци, последња линија одбране биће жене јер неће дозволити проклетство на себе и своје потомство.”

Историчар и публициста Јован Маркуш, коментаришући за наше новине Ђукановићеву изјаву, казао је да „дукљански Монтенегрини непрестано говоре неистину и обмањују народ да је 1918. године укинута Црногорска православна црква, која никада није ни постојала”.

Прочитајте још:  Да ли ће бити правде за војнике убијене у Добровољачкој улици

„Постојала је и постоји православна митрополија црногорска којој је после 1918. под јурисдикцију поново припало и приморје, тако да у суштини носи стари назив Православна митрополија црногорско-приморска. Иначе, у историји Црне Горе први помен тога да се један митрополит титулише као црногорски и приморски имамо 1504. године, када се митрополит Роман потписује као ’Роман владика црногорски и приморски’”, рекао нам је Маркуш.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изнова је поручио да „православна црква упорно држи врата отворена за стручан, транспарентан и свеобухватан дијалог заснован на позитивном искуству савремених, секуларних држава у Европи и свету, чувајући принцип једнакости и равноправности”. „Све што тражимо за себе тражимо и за друге”, додао је он.

„Овако опасан, недобронамеран и злонамерно припремљен закон не заслужује да се о њему дискутује и расправља у црногорској скупштини док не добије сагласност свих традиционалних цркава и верских заједница у Црној Гори, у складу са мишљењем Венецијанске комисије и са највишим међународним стандардима”, казао је митрополит Амфилохије.

Митрополит је додао да „државна власт, која треба да гарантује мир, управо својим чињењем производи конфликт”.

„Чини се да је из те потребе да се грађани држе у сталној напетости настао и овај закон. У његовој припреми није поштован ниједан европски, демократски принцип. На првом месту, донесен је без неопходног дијалога”, оценио је Амфилохије.

Новица Ђурић / Политика



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *