Насин тајни протокол: Пет корака за случај застрашујућег открића

(Фото: Пиксибај)

НАСА има план од пет корака за случај застрашујућег открића — астероида који путује према Земљи. Научници су припремили кораке за „Судњи дан“.

Агенције НАСА и ФЕМА одговорне су да обавесте свет уколико постоји опасност да џиновски астероид удари у Земљу. Те агенције спровеле су већ бројне симулације и тестирања сценарија „Судњег дана“ како бисмо, ако до тог дана дође, били колико је могуће спремни.

То се пре свега односи на спремност правовременог уочавања и могућег уништења смртоносног астероида.

„Није ствар о томе хоћемо ли, него када ћемо се суочити с том ситуацијом“, каже Томас Зурбухен из НАСА.

Ово је протокол НАСА у случају удара астероида. Подразумева пет корака:  1. Порука о открићу опасног астероида упућује се групи састављеној од не више од 12 научника речима: „Астероид се приближава. Сазван је хитни састанак“.
  2. На састанку се договара хитно праћење астероида, а научници одмах почињу да прате његову путању.
  3. Научници одређују величину објекта и према брзини кретања процењују време удара у нашу планету.
  4. НАСА и ФЕМА потврђују да ли је удар неизбежан у задатим параметрима.
  5. НАСА и ФЕМА сазивају конференцију за медије, на којој подносе извештај о надолазећем астероиду. У том тренутку, агенције би истакле и своје планове за заштиту Земље.

Иако су припремљени, научници истичу да је могућност остварења сценарија „Судњег дана“ мала. Према НАСА, астероид широк око 1,6 километара удара Земљу отприлике једном на сваких милион година.

У пројекцијама спасавања, заштита човечанства је приоритет, а астероид би се вероватно гађао ласерима. Постоји и могућност забијања свемирске летелице у астероид, као и детонирања астероида бомбом (било нуклеарном или класичном) да би се он скренуо с путање или пак разломио на мање, знатно безопасније комаде.

СпутњикПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.