Пензионер тужио ПИО фонд, добио преко 350.000 динара одштете: Прва пресуда због умањења пензија

0
(Фото: GULIVER/GETTYIMAGESPLUS/ISTOCK/CREATIVE-FAMILY)

Прву пресуду у корист пензионера, а против Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, због смањења пензија, донео је Основни суд у Бачкој Паланци. Он је пресудио у корист Ј. М. из Бачке Паланке, и наложио Републичком фонду да му надокнади све што му је узето применом Закона о привременом начину исплате пензија.

Реч је о износу од 351.478 динара плус законска затезна камата од 53.675 динара, и трошкови поступка од 73.403 динара, са затезном каматом почев од дана извршности пресуде, па до исплате.

Kако је кратко за наш лист потврдила председница суда Љиљана Цветинов, пресуда је донета пре недељу дана и у току је жалбени поступак.У њој се наводи да се „тужбени захтев усваја у целости“ и да се филијали ПИО фонда у Бачкој Паланци налаже да тужиоцу исплати горе наведен износ „на име разлике између припадајућег и исплаћеног износа месечне пензије за период од 9. децембра 2015. до 31. децембра 2017.“

Закон о привременом начину исплате пензија донет је 2014. године, чиме су за неко време смањене месечне исплате за најстарије с циљем смањења јавног дуга. Овај пропис укинут је у септембру, када је Скупштина усвојила измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању, па су пензионери од октобра ове године почели да примају пензије без умањења.

Према неким проценама, због трогодишњег смањења прихода, пензионери су укупно остали ускраћени за око 430 милиона евра.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.