Данас славимо Светог Данила Столпника: Kо верује да га стално прати несрећа ваља да се данас помоли овом свецу (Видео)

Свети Данило Столпник (Фото: Youtube Printscreen)

Српска православна црква и њени верници данас обележавају дан посвећен Светом Данилу Столпнику, који се по старом календару празнује 11. децембра.

Овај светац био је стилит – аскета који је у раном хришћанству обитавао на стубу (столп на старословенском), на којем је живео и молио се без обзира на временске прилике. Обичај је настао у Сирији, а столпници су се често окивали ланцима. Циљ овог подвига било је одвајање од материјалног грешног света.

Први стилит највероватније је био Симеон Столпник, који са стуба није сишао читавих 37 година. Његов наследник управо је Данило Столпник. Хришћани иначе верују да столпници имају велике исцелитељске и пророчанске моћи.

Због свог примерног и уздржаног живота, Данило Столпник се сматра заштитником мирних и благих људи чију уздржаност многи мешају са слабошћу па их угњетавају. Свети Данило Столпник таквима може да олакша и најтеже муке, а једино што треба да ураде јесте да му се искрено помоле.
Данило је рођен 409. године на реци Еуфрат, а преминуо 11. децембра 493. године. Живео је и молио се на стубу читавих 30 година. Родио се у хришћанској породици оца Илије и мајке Марте.

У 12. кришом је побегао у манастир, али нису желели да га приме јер је био премлад. Међутим, Данило беше толико упоран да су морали да попусте. Млади калуђер није крио жељу да упозна двадесет година старијег Симеона Столпника, што му се и остварило. Та посета оставила је велики утисак на њега, тако снажан да се и сам 460. године попео на стуб и тако симболично постао Симеонов наследник.

Убрзо је стекао углед у народу и направљен му је већи стуб. Веровало се у његове исцелитељске и пророчанске моћи. Византијски цар Лав изузетно га је поштовао јер се и сам уверио у његове натприродне моћи, па је наредио да му се направи кров на стубу на ком само што једном није умро од хладноће. Данило је у први мах одбијао, али је потом пристао. Предсказао је успоне, падове и смрт неколицине ондашњих великих владара.

(Kурир.рс/Википедиа/Yоутубе)Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.